Skip to main content
Dragon V2, izum SpaceX kompanije Elona Maska

Vlasniku "Tesle" Elonu Masku malo kopno, hoće i svemir (VIDEO)

Foto: Facebook
Vlasnik Tesle sudeluje u izgradnji naslednika slavnog spejs-šatla.

NASA i Sjedinjene Američke Države već trinaest godina umnogome zavise od Rusije, kada je u pitanju fizička komunikacija sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS). Prevoz kosmonauta i transport neophodnih namirnica i opreme najvećim delom obavlja se posredstvom ruskog Sojuza koji u Zemljinu orbitu poleće sa ruskog "Vostočnog", te sa kazaškog "Bajkonura".

Da bi se umanjila, a eventualno i prekinula zavisnost o Rusiji, NASA je raspisala konkurs za višekratno prevozno sredstvo koje bi povezalo SAD sa MSS, jer spejs-šatl nije operativan od 2011. Jedan od kandidata je i Elon Mask, vlasnik "Tesla motorsa", osnivač i negdašnji vlasnik Pejpala (PayPal). 

Maskova kompanija "Spejs-Iks" (SpaceX) izradila je transportni uređaj pod imenom Dragon V2 koji bi već za tri godine mogao da počne sa radom. U odnosu na prvu generaciju letelice, druga generacija osim višebrojnih letova ima unapređenu tehnologiju povratka iz orbite i spuštanja na tlo. Kapacitet Dragona V2 je sedam mesta.

Pored Maskove kompanije, izradu prevoznog sredstva NASA je poverila još trima kompanijama. U pitanju su "Boing" (Boeing), "Sijera Nevada" (Sierra Nevada) i "Blu oridžin" (Blue Origin).

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd