fbpx
Skip to main content
Devojka spava

Meditacijom do lepih snova

Foto: Profimedia
Svako ko je doživeo besanu noć zna da je opuštanje mnogo lakše za reći nego za učiniti. Ipak, meditacija vam može pomoći da lakše zaspite.

Sledi nekoliko tehnika samostalne meditacije koje vam mogu pomoći da lakše zaspite, piše Huffington Post. One najbolje deluju kada se primenjuju uveče, u prijatnoj atmosferi, pre samog spavanja.

Disanje iz stomaka - Disanje iz stomaka i posvećivanje pažnje svakom udahu i izdahu pomaže relaksaciji tela i tokom dana, kao i uveče u krevetu. Nekim ljudima prija da leže u prigušeno osvetljenoj prostoriji, zatvorenih očiju ili slušaju laganu muziku, dok se koncentrišu na disanje.

Vođena imaginacija - Nekim ljudima prija da zamisle mirnu scenu kako bi se primirili pred kraj dana. Ne postoji pravilo o tome šta bi trebalo da zamišljate, dok god je opuštajuće. Odaberite mesto gde se vi osećate sigurno i unesite sva svoja čula u to da ga istražite.

San
Foto: Profimedia

Svesna meditacija - Fokusiranje na različite aspekte vašeg života pre spavanja može da vam pomogne da zaradite sopstveni odmor, ako ste u stanju da otpustite misli. To treba činiti postepeno, fokusirajte se na jednu stvar, onda je pustite. Glavni nauk upravo je otpuštanje.

Nekim ljudima pomaže da pišu dnevnik tokom dana, da zapišu probleme koji im prolaze kroz glavu, zatim razmisle o mogućim planovima i zapišu i njih. Onda, kada ugase svetlo, nema potrebe da se time više bavite.

Pisanje dnevnika za kvalitetniji život.

Odbrojavanje - Dok ležite u krevetu, gledajte gore, udahnite duboko iz stomaka i uz izdisaj se opustite. Ponovite jednom ili dva puta. Potom pokušajte da zamislite kako se spuštate niz stepenice ili brdo i odbrojavajte od 10 ili 20, pri čemu svaki broj označava po jedan korak naniže, izdišući uz svaki zamišljeni korak.

Deset saveta da lakše zaspite.

U prilogu možete čuti primer vođene meditacije za spavanje, uz prijatnu umirujuću muziku:

 

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19