fbpx
Skip to main content
Komemoracija Gabrijelu Garsiji Markesu

Meksiko i Kolumbija se oprostili od Garsije Markesa

MEKSIKO/BOGOTA - Zemlja u kojoj je rođen i zemlja koja ga je prihvatila kao svog, održale su zajedničku komemoraciju piscu i Nobelovcu Gabrijelu Garsiji Markesu, koji je preminuo prošlog četvrtka u Meksiko Sitiju u 87. godini.

Predsednici Kolumbije i Meksika prisustvovali su juče zvaničnoj službenoj ceremoniji u meksičkom glavnom gradu, u kom je Garsija Markes proveo više od tri decenije.

Nešto ranije, stanovnici Aratake, rodnog grada slavnog književnika, koji se smatra najboljim piscem na španskom jeziku, održali su simboličnu pogrebnu svečanost.

Telo Garsije Markes kremirano je prošle nedelje na privatnoj, porodičnoj ceremoniji, a urna sa njegovim pepelom postavljena je u Palati likovnih umetnosti u Meksiko Sitiju, gde je na hiljade ljudi došlo da oda poslednju počast velikom piscu.

Neki su nosili žute ruže, omiljeno cveće Garsije Markesa, dok su drugi došli sa nekim od njegovih romana.

Oko palate čula se muzika omiljenih piščevih kompozitora, Bele Bartoka i Ðovanija Botezinija, vijorile su se kolumbijske zastave, čitani su odlomci knjiga "El Gabe". Na licima mnogih prisutnih mogao se videti osmeh, osmeh zahvalnosti za sve što je slavni pisac ostavio za sobom.

Komemoraciji su prisustvovali Markesova supruga Mercedes sa sinovima Rodrigo i Gonsalo kao i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos i meksički Enrike Penja Nieto.

"Garsija Markes je najverovatnije bio najznačajniji Kolumbijac u istoriji zemlje", izjavio je Santos.

"U svetu znaju za Kolumbiju zahvaljujući Gabrijelu Garsiji Markesu. On u mnogome predstavlja ono što Kolumbija jeste. Njegov magični realizam nije nešto izmišljeno. To je opis onog što Kolumbija predstavlja", istakao je on.

Pisci, političari i kulturni poslanici iz celog sveta, takođe su odali počast velikom piscu.

Još se ne zna gde će urna sa Markesovim pepelom biti položena, odnosno da li će i gde njegov pepeo biti rasut.

Garsija Markes je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1982. godine.

Proslavio se romanima "Sto godina samoće", "Ljubav u doba kolere", "Pukovniku nema ko da piše", "O ljubavi i drugim demonima" i "Jesen patrijarha".
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd