fbpx
Skip to main content
Mercedes E 300, leđna oznaka

Mercedesova E klasa od 2015. dobija devetostepeni menjač

Foto: newspress.co.uk/ilustracija
Veća gorivna efikasnost, manji rasip ugljen-dioksida, sistem za prevenciju sudara najbitnije su karakteristike osveženih modela E klase koji će izaći u septembru.

Još malo pa kao bicikle "brzinke". Malo se šalimo, no Mercedes zaista nije daleko od dvocifrenog broja stepeni prenosa. Devetostepeni menjači nalaziće se u modelima E klase za 2015. godinu, potvrdili su u "Daimleru". 

Nemačka firma nije jedina koja nudi ovoliki broj brzina u automobilu. Pored nje, isti sistem se nalazi u Land Roverovom modelu Evoque. Mercedes hvali novi menjač - manja je potrošnja goriva, kao i emisija štenih gasova. Devetobrzinac je za sada upaljiv samo sa E350 Bluetec motorom kome je nabacio šest "konja", pa je trenutna jačina 255 KS. Rasip ugljen-dioksida niži je za do 17 g/km na dizel varijanti agregata, zavisno da li je u pitanju kupe, karavan ili kabriolet.

Dosadašnji 7G-Tronic menjač zadržaće se u sprezi sa E220 Bluetec motorom, kome je smanjen rasip ugljen-dioksida za do 16 g/km, zavisno od naftnog derivata. Tako je SE Saloon, ispod čije haube je pomenuti E220 Bluetec, najčistiji model u E klasi jer emituje 116 grama CO2 po kilometru.

Nova izdanja stižu koliko sledećeg meseca, a pored menjača, biće još poneka pogodnost. Jedna od najvažnijih novotarija je sklop za prevenciju sudara, Collision Prevention Assist Plus, koji upozorava na predstojeći kontakt zvukom i lampicama. Ukoliko se vozač ogluši o alarm, automobil će sam zakočiti za brzine do 100 km/č.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd