fbpx
Skip to main content
Borislav Mikelić

Mikelić: Predložio sam Martiću da plan Z-4 bude polazna osnova, rekao je "To, kad ti budeš predsednik"

Foto: Youtube Printscreen/Ćirilica TV Happy
Odluka o akciji “Oluja” doneta je 31. jula 1995. godine na Brionima. Šta je izazvalo donošenje ovakve odluke i ko je zapravo kriv za progon 250.000 Srba i da li je Milošević indirektno kriv što je plan Z4 odbijen? Na ova pitanja nam je odgovorio bivši predsednik Vlade Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić.

"Sve je počelo kada je Tuđman sazvao postojeći mandat UNPROFOR-a. Martić i Babić su odmah reagovali tražeći da se završe svi ekonomski sporazumi sa Hrvatskom", priseća se Mikelić.

"Nisam se sa tim slagao. Smatrao sam da smo uložili mnogo truda da dođemo do sporazuma, jer na redu su bili vodovodni sistemi, dalekovodi i železnički pravci. To bi dovelo do ekonomske normalizacije, a time bi Hrvatska zavisila od Krajine", kaže bivši premijer RSK.

Samostalna odluka Martića

Bivši premijer Republike Srpske Krajine kaže kako je 30. januara 1995. godine Martić doneo odluku da četvorica ambasadora dođu u Knin radi pregovora o planu Z4.

"O ovoj odluci nisam znao ništa. Čuo sam samo da su tog dana ambasadori predali plan Z4 Tuđmanu, on je kazao da ga prima k znanju. Tog dana sam dobio poziv za tajni sastanak koji se održao u Martićevom kabinetu", priča sagovornik SrbijaDanas.com.

Milan Martić
Foto: Youtube Printscreen/SokolfromRussia

"Došao sam u njegov kabinet. Martić je rekao: "Ja sam vas pozvao, u 17 časova dolaze ambasadori da nam predaju plan Z4". Neću ga primiti. Došao sam do plana, nemojte me pitati kako i na koji način". Bio sam zatečen naprasnom odlukom", priseća se sagovornik.

Neopoziva odluka

Martić je tada saopštio Mikeliću da neće prihvatiti plan Z4 i da je to čista politička reintegracija u Hrvatsku, jer su Srbi iz Krajine 1991. godine glasali da ostanu u Jugoslaviji.

"Tražio sam da vidim plan. Martić nije želeo da ga pokaže. Rekao sam mu tada da treba da postupi kao Tuđman. Lepo ga stavimo u kasu i sačekamo novi mandat UNPROFOR-a i da onda započnemo razgovore o planu Z4 kao polaznoj osnovi za političko rešenje odnosa Republike Srpske Krajine i Hrvatske. Martić mi je odgovorio: "Kada ti budeš predsednik republike tako napravi, ja neću". Sa mnom su se složili ostali prisutni", priča Borislav Mikelić

On nam je rekao da mu je Martić tada saopštio da se pre podne čuo sa Slobodanom Miloševićem, koji se složio da se Z4 odbije.

"Babić me je naterao da pozovem Miloševića i proverim da li je Martić vodio takav razgovor sa njim. Nazvao sam ga, ali nisam uspeo da ga dobijem. Sumnjao sam u tačnost ove informacije. Dva dana nakon tog događaja došao sam u Beograd i pitao Miloševića: da li je on rekao Martiću da odbije plan? Milošević mi je na to odgovorio da ga je nazvao ambasador saveta bezbednosti UN, kako bi primio četvoricu ambasadora u Beograd sa planom Z4. Milošević im je rekao da idu u Knin i da sa predstavnicima Krajine vode razgovor. On mi je rekao da ih on nije primio, niti je imao plan Z4 u rukama", priča Mikelić.

Prema rečima našeg sagovornika, Martić je na sastanku sa ambasadorima odbio gore pomenuti plan, uz izgovor da je potrebno da se donese novi mandat UNPROFOR-a.

Haška optužnica

Protiv predsednika Republike Srpske Krajine, Milana Martića, podignuta je haška optužnica, jer je, braneći Krajinu, sa četiri rakete gađao Zagreb. Protiv hrvatskog predsednika Franja Tuđmana, optužnica NIKADA nije podignuta!

Sudbina odbijanja plana Z4 je bila u rukama Milana Martića, predsednika Republike Srpske Krajine.

Mikelić tvrdi da je za "Oluju" kriv poslednji gradonačelnik Knina.

"Drago Kovačević je zajedno sa Babićem i Martićem direktni krivac za "Oluju", zaključio je Borislav Mikelić.

Milošević nije prodao Krajinu, istakao je Mikelić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
Milan's picture

Milan

Najveci krivac je Milosevic i njegovi ljudi u Kninu(Martic,Mikelic,Babic i drugi)

4 | 3
Sekula's picture

Sekula

Ne moze on da bude kriv. Krivi su oni koji su vodili vojsku i ubijali ljude - Hrvatska vlada, dezurne ustase i belosvetski nacisti. Ovi sitni igraci koje ti navodis mogu narodu da budu krivi samo zato sto nisu bili dovoljno pronicljivi da na vreme uvide njihove zlocinacke namere.

2 | 0
goran's picture

goran

Nije ni cudo kako smo prosli kada su nas vodile drvosece poput Martica.Da li ga grize savest sada bar malo.Da ima karaktera ubio bi se u zatvoru

1 | 0
Stefan Lazarević's picture

Stefan Lazarević

Samo imbecil može da poveruje da Milošević nije bio upoznat sa sadržajem plana Z4 i da ga je demokratski samo prosledio u Knin. I da Martić odbijajući plan nije računao na Miloševićevu pomoć. Milošević je samo hteo da bude novi Tito. Iako nije bio nacionalista on je ogledalo našeg naroda.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd