fbpx
Skip to main content
Škola

Ministarstvo: Za ekskurzije nužna javna nabavka

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Škole u Srbiji obavezne su da i u školskoj 2014/15. godini organizuju đačke ekskurzije i nastavu u prirodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

To je mišljenje Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke, navodi se u saopštenju u kome se ističe da o planu putovanja odlučuju škole i Saveti roditelja. Oni su u obavezi da primenjuju Uputstva za ostvarivanje nastave u prirodi i ekskurzija koje je doneo Nacionalni prosvetni savet, navodi se u saopštenju i podseća da organizaciju i realizaciju đačkih putovanja kontroliše prosvetna inspekcija.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) tvrde da je obaveza organizovanja ekskurzija u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kroz raspisivanje tendera, prepolovio prihode agencija. Iz JUTE su sa današnje konferencije za novinare najavili štrajk ukoliko do kraja septembra nadležni ne promene ovu odluku.

"Ni godinu dana od kada je nastao problem, na upozorenja iz YUTE da je Zakon o javnim nabavkama prepolovio đačka i omladinska putovanja, nema odgovora od nadležnih," rekao je direktor JUTE Aleksandar Seničić i najavio da će, ako iz ministarstava finansija i prosvete i dalje budu ćutali, tokom oktobra članice te asocijacije organizovati štrajk upozorenja.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd