fbpx
Skip to main content
Ulica generala Drapšina, Kikinda

MIRIS LIPA I LEPOTA ZELENILA: Srpska ulica uvrštena je u 50 najlepših na svetu!

Foto: kikinda-kikinda.blogspot.com
Kikindska Ulica generala Drapšina uvrštena je na listu najlepših ulica u svetu sa drvoredom i cvećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net.

Ulica generala Drapšina nalazi se na 22. Mestu, a njenu lepotu prikazuje fotografija Nebojše Tatomirova. Kikinđane je obradovala ova vest, jer je i oni smatraju najlepšom zbog starog drvoreda pa mnogi ovu ulicu zovu zeleni tunel. Drvored leti stvara prijatnu hladovinu, čak i kada su velike vrućine.

- Živim u Ulici Generala Drapšinai njenu lepotu čini drvored.Ponosan sam što je proglašena za najlepšu – kaže Milomir Petričević, a isto mišljenje ima i Zoltan Feher koji drži cvećaru u toj ulici, piše blic.rs.

Na sajtu su objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Nemačke, Brazila, Rumunije, a gradovi koji se njima mogu pohvaliti su Stokholm, Bon, Vašington, Valensija, a iz bivše Jugoslavije samo Kikinda i Podgorica. Sve ulice, takođe, imaju tunele od zelenila i cveća.

Ulica generala Drapšina, Kikinda
Foto: kikinda-kikinda.blogspot.com

- Drvoredi su odbrana od vrućina i svih vrsta urbanih problema. Podstiču šetnju i vožnju biciklima – pored ostalog piše na pomenutom sajtu koji ima više od 12 miliona pregleda nedeljno.

Drvored u Ulici generala Drapšina posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića, oko 300. Ostalo su lipe, američki srebrno lisni javor i poneki dud.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd