fbpx
Skip to main content
Mirjana Maoduš prima nagradu

Mirjani Maoduš uručena nagrada "Momo Kapor"

BEOGRAD - U svečanoj sali Skupštine grada danas je, na 77. godišnjicu rođenja slikara i pisca Mome Kapora, slikarki Mirjani Maoduš uručena nagrada "Momo Kapor" za likovno stvaralaštvo.

Nagrada "Momo Kapor" dodeljuje se od 2011. naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a slikarki Maoduš je nagradu uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momo Kapor" Matija Bećković.

Vidno uzbuđena Maoduš, koja je na uručenje stigla iz Pariza gde živi i radi, rekla je da nije navikla na pohvale i da su joj idoli bili slikari čiji rad za života nije bio priznat, ali jeste posle smrti.

"Tako sam se i ja nadala da će moje slike proći", rekla je ona i uz osmeh dodala da joj je sa ovom nagradom ta iluzija raspršena.

Maoduš je rekla da naročito voli crteže Mome Kapora, koga je nazvala izuzetnim portretistom.

"Momo Kapor je bio svetski čovek, prepun duha koji je umeo lepo da prikaže naše vrline i mane, a da se niko ne uvredi. To je velika umetnost", rekla je ona.

Predsednik žirija, likovni kritičar Nikola Kusovac je izrazio zadovoljstvo što je nagrada koja nosi ime njegovog prijatelja otišla u ruke Maoduš čiji rad poznaje i ceni.

On je podsetio da je reč o slikarki koja je izlagala u Njujorku, Moskvi, Tokiju, Beogradu, koja se bavi kaligrafijom, da je sredinom 1990-ih uradila preko stotinu kompozicija iz ciklusa "Chirilica", koje karakterišu nizovi slova, reči i rečenica, čije slike se bave teškim životom običnih ljudi.

U obrazloženju žirija, koji su činili likovni kritičar Ljubica Miljković i slikar Miloš Šobajić, navodi se da je Maoduš bliska Kaporu po umetnosti, humanosti, rodoljublju i kosmopolitizmu, razumevanju sebe i drugih...

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd