fbpx
Skip to main content
Tanja Miščević

Miščević: Reforme zavise od otvaranja poglavlja 23 i 24

BEOGRAD - Otvaranje poglavlja 23 i 24 važno je za celokupni početak reformi u Srbiji, izjavila je šef tima za predgovore i pristupanje Srbije EU Tanja Miščević.

"Nepodeljeno je mišljenje da je otvaranje ovih poglavlja važno za celokupni proces reformi u Srbiji, jer stvara stabilni i predvidiv pravni okvir, vladavinu prava", rekla je Mišćević u intervjuu za "Politiku".

"Vladavina prava je preduslov za sve - i za zaštitu osnovnih prava i za razvoj poslovnog okruženja i za privlačenje investicija. Zato, zapravo i najviše radimo na ovim poglavljima", istakla je Miščević.

Na pitanje da li će početak pregovora o poglavljima 23 i 24 dogoditi do kraja godine, Miščević je rekla da ono što ona može da garantuje jeste "da ćemo probati da sve to i uspemo".

"Očekujemo prve izveštaje sa završenih skriniga i tek na osnovu toga će biti moguće napraviti neki vremenski okvir. Svakako, trudimo se da već u toku grčkog predsedavanja otvorimo neka poglavlja", rekla je Miščević.

Poglavlje 23 se odnosi na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i bezbednost.

Miščević je rekla da se sa formiranjem užeg pregovaračkog tima ne kasni i da će on biti formiran "odmah posle formiranja nove vlade".

Najavu Aleksandra Vučića da će srpska vlada svake dve sedmice imati sednicu posvećenu evrointegracijama Miščević je ocenila kao "odličnu meru koja će držati pažnju ministarstava, ali i javnosti na reformama i rezultatima u procesu pristupanja".

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Kiša jakog intenziteta
14 Beograd