fbpx
Skip to main content
trudnica

MISLILI SU DA IMA RAK: Bila je TRUDNA i zbog toga GUBILA KOSU

Foto: Profimedia/ilustracija
Izbegavala je ceo svet i pala u depresiju.

"Pre dve godine sam ostala trudna i u to vreme sam počela da gubim kosu. Guglala sam kako bi videla šta to može biti, susrećući se sa sličnim iskustvima. Pitala sam lekara šta to može, a on je ostao začuđen jer je znao samo da kosa može otpasti nakon porođaja" priča 35-godišnja Amerikanka Moli Erdman.

Nakon detaljnijih pregleda, tim lekara je ustanovio da je opadanje kose sve posledica lošeg rada štitne žlezde, tačnije niskog nivoa tiroidnih hormona toliko da su se svi čudili kako je Moli i dalje živa. (OVDE pogledajte koje nepogodnosti još stvara nepravilan rad štitne žlezde)

Ako ste žena starosne dobi od 35 godina, poremećaj štitne žlezde se povećava za 30 odsto. Nalazi se ispod grkljana i proizvodi hormone koji regulišu telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Problem nastaje kada ona luči premalo ili previše hormona. Njeno brzo lučenje (hipertireoza) dovodi do preteranog gojenja, dok usporeno (hipotireoza) vodi ka "anoreksičnom" mršavljenju. Bolovi u mišićima i zglobovima, slabost u rukama, gubitak kose, nepravilan rad digestivnog sistema, kratke i bolne menstruacije mogu biti poruka da sa štitnom žlezdom nešto nije u redu.

- Primala sam Levotiroksin šest nedelja, radujući se da će mi kosa porasti. Bilo mi je važno da ništa od toga mojoj bebi ne smeta. Kada sam se porodila, kosa mi je ponovo bila bujna - priča Moli.

Do tada njen život je bio pakao. Nigde nije izlazila, izbegavajući prijatelje, a kada je morala obično bi se prerušila sa kapom ili maramom na glavi. Kada su je sretali na ulici, svi su mislili da je to trudnica sa rakom.

- Kada se moja ćerka rodila, plašila sam se da će imati nekih posledica. Međutim, bila je potpuno zdrava, a lekari su mi rekli da neće imati problema sa ćelavošću - seća se 35-godišnja majka. (OVDE saznajte kako namirnicama poboljšati zdravlje štitne žlezde)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd