fbpx
Skip to main content
Tračarenje

MOŽDA NIJE PRISTOJNO, ALI JESTE KORISNO: Tračarenje je dobro za ZDRAVLJE - saznajte i kako!

Foto: Profimedia
Ima pojedine pozitivne efekte, mada može biti i opasno...

Retko ko ne voli da tračari, makar ponekad. Tom "sportu" su skloni i muškarci i žene, i stari i mladi, mada mnogi to ne bi rado priznali.

- Jedan od razloga zašto ljudi odbijaju da priznaju da tračare jeste to što nas od malena uče da ogovaranje nije prihvatljivo ponašanje za lepo vaspitanu osobu - kaže dr Snežana Videnović, savetnik za lični razvoj.

Ona otkriva da su istraživanja pokazala da su žene srećnije i zdravije ako redovno neguju svoje tajne razgovore.

tračarenje na poslu
Foto: Profimedia

- Ta njihova mala ćaskanja najčešće počinju sa: "Draga, da ti kažem šta sam čula". Tada se u mozgu žene podiže nivo hormona progesterona koji utiče na smanjnje anksioznosti i stresa - objašnjava dr Videnović.

Prema njenim rečima, tračarenje ili pričanje iza leđa druge osobe nije lepo, ali ako se pravilno koristi, trač nam može pomoći da saznamo više o sebi. Tračarenje nam može poslužiti i da bolje procenimo našu poziciju u društvu, a može i da utiče na samopouzdanje jer nam govori koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije.

Pročitajte OVDE kako je devojka zatrudnela putem analnog seksa!

Psiholog Leo Ivanišević ističe da kroz razgovor sa drugima mi zapravo nesvesno prorađujemo sopstvene probleme i brige, a osoba o kojoj pričamo samo je okidač za naše lične traume. On ističe i da se sa tračarenje ipak može prekoračiti granica, i to onda kada umesto da se bavimo svojim životom počnemo previše da se bavimo tuđim.

- Što je naš život prazniji, to više imamo potrebu da se bavimo drugima, a što više energije trošimo na bavljenje drugima, manje je imamo da sopstveni život dovedemo u red - objašnjava Ivanišević, piše "Blic Magazin".

Pogledajte OVDE šta je rekao dečak koji je umro na 20 minuta - njegove reči šokirale su svet.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd