Skip to main content
meso na stolu

IZAZIVA RAK: Da li treba da prestanemo da jedemo crveno meso?

Foto: Profimedia
Postoji određena vrsta mesa koju treba da zaobiđete, ali i još nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Kad to uradite, možete da uživate u svojoj omiljenoj hrani!

Međunarodna agencija za istraživanje raka, međuvladina agencija koja je deo Svetske zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija, upozorila je da obrađeno meso poput kobasica i šunke može da izazove rak debelog creva, a verovatno i crveno meso.

Da li ovo znači da treba da prestanemo da jedemo meso? Prema informacijama ove agencije, meso ima i svoje "poznate benefite po zdravlje i nije poznato koja je količina mesa preporučljiva, ako uopšte i postoji takva mera."

Drugi stručnjaci insistiraju na tome da ne postoji razlog da se izbaci biftek iz jelovnika, iako je dobro da oni koji mnogo jedu, malo smanje obroke.

Meso je veoma dobar izvor ključnih hranljivih sastojaka kao što su cink, proteini i vitamin B12, ali i gvožđa koje ljudi mnogo lakše apsorbuju iz mesa nego iz biljaka.

- Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno i obrađeno meso - ističe Tim Ki, epidemiolog iz Međunarodne agencije i dodaje da - ako jedete mnogo mesa, trebalo bi da počnete da ga jedete manje. Probajte da večerate ribu pre nego kobasice, ili izaberite za ručak rađe salatu sa pasuljem nego sendvič sa slaninom, kupusom i paradajzom.

Nutricionistkinja Elizabet Land iz Norfolka u Engleskoj objašnjava da su gojaznost i nedostatak vežbanja mnogo veća opasnost za nastanak raka.

- Sve u svemu, smatram da je konzumiranje mesa jednom dnevno u kombinaciji sa mnoštvom voća, povrća i žitarica i vlakana ukombinovano sa vežbanjem i održavanjem težine najbolji način da smanjite rizike od raka debelog creva. Takođe je važno reći da ukoliko se meso jede sa povrćem ili hranom bogatom vlaknima,

Ian Džonson, sa Instituta za istraživanje hrane koji se nalazi u Ujedinjenom kraljevstvu, kaže da je konzumiranje mesa verovatno "jedan od brojnih faktora" koji utiču na relativno visoke šanse da se dobije rak debelog creva u Americi, Zapadnoj Evropi i u Australiji - delovima sveta u kojima se tradicionalno više jede meso.

- Postoje mali ili nikakvi dokazi da vegetarijanci u Ujedinjenom kraljevstvu imaju manje šanse da dobiju rak debelog creva nego oni koji jedu meso - istakao je Džonson.

Stručnjaci ističu da opasnost od raka zbog ishrane pune mesa je mnogo manja u poređenju sa drugim faktorima kao što su pušenje cigareta i zagađenje vazduha. A nutricionista Ganter Kunle je na to dodao da Međunarodna agencija za istraživanje raka ne smatra da je jesti slaninu jednako štetno kao pušenje cigareta.

Ukoliko vam je ovo bilo korisno, saznajte kako je moguće i zašto da ste kakili pogrešno ceo svoj život (više o tome na OVOM linku)

Pročitajte i:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd