fbpx
Skip to main content
Kalemegdan

MRAČNA STRANA KALEMEGDANA: Otvorena izložba srednjovekovnih sprava za mučenje

Foto: Profimedia
U Kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi od danas se može pogledati jedinstvena izložba srednjovekovnih sprava za mučenje pod sloganom "Zastrašujuće, ali bezopasno".

Nakon velikog uspeha širom Evrope, ova nesvakidašnja izložba prvi put gostuje u Srbiji. Predstavljeno je više od 60 sprava uz ilustracije i opise metoda torture kojima su u srednjovekovnoj istoriji kažnjavani prestupnici.

Izložba se osvrće na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji u kojem je sve bilo podređeno verskim normama i autoritetu vođe. Društvo je vođeno ka idealnom poretku, a svaki pokušaj protivljenja tome i različiti prestupi koji su se tretiralo kao remećenje javnog reda i mira tretirani su kao napad na sistem i organizaciju društvenog života.

Cena ulaznice je 300 dinara, dok je iznos za povlašćene kategorije: studente, đake, penzionere 250 dinara.

Sve sprave koje su predstavljene bile su priznate zakonom i širom Evrope su korišćene tokom sudskih procesa i samog kažnjavanja prestupnika. One su bile u širokoj upotrebi tokom 16. i 17. veka, dok su u pojedinim slučajevima, slične sprave ostale u upotrebi i u 20. veku. Među izloženim eksponatima su Nirnberška (gvozdena) devica, stolica za isleđivanje, razapinjač... koje svedoče o grubosti i bezosećajnosti tog perioda.

Osim sprava koje su dovodile do teških telesnih povreda i smrti postavku čine i one kojima su se kažnjavali sitniji prestupnici, a koje su osuđenike izvrgavale ruglu i osudi javnosti. Tačnije, one su služile za moralno poniženje. Instrumenti koji su izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.

Izložba "Srednjovekovne sprave za mučenje" nastoji da na objektivan način ilustruje fenomen mučenja kao problem koji je postojao i još uvek postoji u našoj civilizaciji.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd