Skip to main content
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

MRAČNA TAJNA: Iza jednog novogodišnjeg koncerta krije se nešto JEZIVO!

Foto: Profimedia
Tradicija koja ima mračnu tajnu.

Bečka filharmonija ima svojevrsnu tradiciju da prvog dana nove godine priredi grandiozan koncert klasične muzike, međutim malo se zna kako je do ovog običaja došlo, kao i to da ova tradicija ima i svoju tamnu stranu.

Većina ljudi smatra da ovi novogodišnji koncerti pripadaju tradiciji staroj nekoliko vekova, međutim, oni su zapravo počeli za vreme nacističke vladavine, prenosi BBC.

Bečka filharmonija
Foto: Profimedia

Ovi koncerti su projekat Jozefa Gebelsa, nemačkog političara i kancelara, a prvi nastup održan je na novogodišnje veče 1939. godine, u cilju skupljanja novčanih sredstava. Ovo je bio plan Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, kako bi od prikuljenog novca kupovao gorivo za nadolazeće hladne mesece. Na programu filharmonije bile su kompozicije Johana Štrausa, a organizovanje gala koncerata Štrausove muzike uzelo je maha tek sa inicijativom nacista, koji su imali plan da ovi događaji ujedine čitav Treći rajh i stvore svojevrsan duh zajedništva, ali i donesu novčana sredstva.

Odlučeno je da koncert bude održavan svake godine, na novogodišnje veče, kao i prvog dana nove kalendarske godine. S obzirom da je bilo jasno da će rat biti sve samo ne kratak, smatralo se da numere poput valcera "Na lepom plavom Dunavu" podižu moral vojsci, ali i čitavoj naciji.

Kada se saznalo da Štraus ima jevrejske korene, Gebels se na sve načine potrudio da to zataška, što je i uspeo. Nakon završetka rata, mnoge stvari vezane za naciste su se promenile, ali jedna je ostala ista. Koncerti su nastavili da se održavaju svake godine.

Nagrađen zločinac

Još jedna stvar koja baca mrlju na Bečku filharmoniju jeste ta što je šezdesetih godina 20. veka odlikovala i ukazala veliko poštovanje Balduru fon Širaku, nacističkom guverneru Beča, i to nakon što je izašao iz zatvora nakon 20 godina robije zbog deportovanja nekoliko hiljada Jevreja. Nagrađen je prestižnim prstenom filharmonije 1942. godine, međutim, kako se nakon rata to odlikovanje "zagubilo", fon Širak je, nakon odsluživanja zatvorske kazne u Špandauu zbog zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, dobio poziv filharmonije, gde mu je uručena zamena izgubljenog odlikovanja.

Kada je javnost saznala za ovaj sramotan čin jedne od najuglednijih austrijskih institucija, filharmonija je bila primorana da opozove i povuče šest odlikovanja koje je dodelila nacističkim oficirima, ali ipak, tradicija koncerata je opstala.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
16 Beograd