fbpx
Skip to main content
Kolarčeva zadužbina

MUZIKA PROFANA: Božićni koncert na Kolarcu!

Foto: Facebook/Zaduzbina.Ilije.M.Kolarca
Ansambl za ranu muziku "Muzika profana" iz Mađarske održaće Božićni koncert.

U subotu, 13. decembra u Kolarčevoj zadužbini Muzika profana izvešće program "Noel - bozićna muzika stare Evrope". Ovaj sastav osnovan je 1987. godine, a sastav izvodi kompozicije nastale u periodu od 16. do 18. veka na autentičnim instrumentima.

Ansambl je nastupao sa uglednim domaćim i stranim ansamblima i solistima, među kojima su Marta Šebešćen i Marija Zadori, a sarađivali su i na brojnim projektima, ali i učestvovali na značajnim festivalima.

U pitanju su festivali "Donat Bać", zatim festival u Dortmundu, Barseloni, Turu, u rumunskom gradu Mjerkureja Čuk, Češkom Krumlovu i na Festivalu rane muzike u Salcburgu.

Muzika profana su: Judit Andrejski (čembalo), sopran Katalin Kalai (blok-flauta), Andrea Molnar (blok-flauta), Ester Draškoci (violina, organ), Ana Laćeđi (viola da gamba), Dorotja Rihter (viola da gamba), Žolt Sabo (viola da gamba) i Kajus Hera (lauta, teorba).

Lautista Kajus Hera iz Temišvara stalni je gost ansambla "Muzika profana". Inače diplomirani profesor gitare, ovaj umetnik tek kasnije uči lautu kod Hopkinsona Smita u Bazelu na učilištu "Sćola Cantorum Basiliensis". Redovno svira u Budimpešti kao član brojnih i različitih kamernih formacija.

Članovi ansambla "Muzika profana" su usavršavali svoje tehničke i muzičke veštine kod svetski priznatih pedagoga, a i sami podučavaju ranu muziku, pretežno na letnjim majstorskim radionicama.

Redovno nastupaju širom Mađarske, često gostujući i u brojnim drugim evropskim zemljama.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd