fbpx
Skip to main content
Na današnji dan rođen Ežen Delakroa

Na današnji dan rođen francuski slikar Ežen Delakroa

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Na današnji dan 1798. godine rodio se glavni predstavnik romantizma francuski slikar Ežen Delakroa, izvrstan kolorista, sklon literarnim i egzotičnim sižeima, koji je stvorio dela velikog temperamenta i dramatičnosti.

Uzori su mu bili stari majstori poput Rafaela, Ticijana, Rembranta, a naročito Rubensa. Ipak, iako poštovalac starih majstora, nikada nije postao "rob" bilo koga od njih, niti imitator bilo koje slikarske škole.

Za slikarstvo je govorio da je njegova "jedina ljubav" i da u njemu nalazi "sasvim posebnu vrstu emocije". U koloritu njegovih slika ima jakih tonova, obojenih senki i naporedo postavljenih komplementarnih boja.

Nije slikao po narudžbini već ljude s kojima je dolazio u kontakt, a na koje je gledao kao žrtve romantične patnje.

U vreme Julske revolucije 1830. godine Delakroa je pokazao jak patriotski zanos, karakterističan za romantičare, iako sam nije učestvovao u burnim istorijskim događajima. Ipak, njegovo delo "Sloboda vodi narod" predstavlja ođek suštine tadašnjih događaja.

Ilustrovao je "Fausta" Johana Volfganga Getea i napisao "Dnevnik" u kojem je izložio zapažanja o umetnosti. Neka od njegovih najpoznatijih dela su Danteova barka, Ulazak krstaša u Carigrad, Na barikadama 28. jula 1830, Pokolj na Hiosu, Smrt Sardanapala.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19