fbpx
Skip to main content
Zakon

Najbizarnije odluke diktatora – putovanje kroz istoriju

Foto: Profimedia
Kim Džong Un, vođa Severne Koreje, doneo je ovih dana novi propis koji se tiče muških frizura. A da li ste znali i za ove neobične odluke?

Stanovnici Severne Koreje ranije su mogli da biraju između 28 propisanih frizura (18 za žene, deset za muškarce), ali po novom pravilu Kim Džong Una – svi muškarci moraju imati istu frizuru kao njihov vođa.

Rimski car Kaligula smatrao se reinkarnacijom Jupitera pa je smatrao i da je normalno da svog konja postavi za senatora i konzula.

Ruski car Petar Veliki preuzeo je presto sa samo 10 godina. Hteo je da modernizuje Rusiju pa je doveo savetnike i stručnjake iz zapadne Evrope. To je, međutim, otišlo toliko daleko da je car zabranio tradicionalne ruske dugačke brade. Svako ko bi odbio da se obrije morao je da plati porez – 100 rubalja godišnje.

Nikolaj Čaušesku, rumunski diktator, tokom druge decenije vlasti imao je niz bizarnih odluka. Govorio je za sebe da je "Vođa" i "Karpatski genije", a među njegovim propisima je i onaj prema kojem niko nije smeo da poseduje pisaću mašinu bez dozvole. Televizijske voditeljke nisu smele da nose nakit pred kamerama, a knjige koje su obrađivale teme seksualnosti i reprodukcije smatrane su "državnim tajnama" i obeležene kao "medicinski udžbenici". Čaušesku je, s ciljem da poveća natalitet, doneo odluku da žene koje nemaju decu (makar bile neplodne) moraju da plaćaju porez – 10% mesečnog prihoda.

Pokojni predsednik Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, promenio je nazive meseci i dana u nedelji i nazvao ih je po članovima svoje porodice i turkmenistanskim kulturnim ikonama. Zabranio je muškarcima da nose dugačku bradu i kosu, proglasio je nelegalnim pevanje na plejbek na javnim koncertima i zabranio je pse u glavnom gradu. Zabranjeni su i zlatni zubi.

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd