fbpx
Skip to main content
Marinaleda, Španija

NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT: Plata 1.200 evra, kirija 15, internet besplatan, a kriminala NEMA!

Foto: Profimedia
Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja za useljenje – a čeka se i po dve godine.

Marinaleda je gradić u Andaluziji na jugu Španije koji na površini od 25 kilometara kvadratnih broji oko 2.700 stanovnika.

Stanovnici Marinalede ne boje se da izraze svoja politička uverenja. Umesto blještavih reklama i brendova – ulična umetnost u obliku grafita i murala sa porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

KANADA, OBEĆANA ZEMLJA: Prosečna plata 3.700 evra, a OVO su najtraženija zanimanja!

Dok se ostatak Španije bori sa domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi. Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

Marinaleda, Španija
Foto: Profimedia

Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja za useljenje – a čeka se i po dve godine. Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dve godine trebalo bi da se izgradi oko još 250. Prosečna mesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 evra mesečno. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cena stanovanja koja kod njih iznosi 15 evra mesečno, jasno je da se sa takvom platom može sasvim pristojno živeti.

OVDE POSAO ČEKA VAS, A PLATA VRHUNSKA: 10 svetskih gradova u kojima se najbolje živi (FOTO)

Grad takođe osigurava pristup besplatnom Internetu. Fascinantan je i sportski sadržaj u ovom gradu sa jedva 2.000 stanovnika – dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen. Svi su oni besplatno na raspolaganju stanovnicima (osim bazena za koji se plaća godišnja naknada). Marinaleda ima i svoju crkvu, ali je učestvovanje u crkvenim aktivnostima je veoma slabo.

TOMISLAVOVA PRIČA: Odbili mu 1.246 molbi za posao, a u Kanadi za godinu dana zaradio za KUĆU I DVA AUTOMOBILA

U ovom gradu ljudi sami sebi grade kuće, a jedan od njih je i David Gonzalez Molina. Nakon što je najmanje dve godine proveo kao registrovani građanin Marinalede, od lokalnih vlasti dobija materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi počeće da plaća 15 evra mesečno toj istoj vladi kako bi se refundirali troškovi korišćenog materijala.

Marinaleda, Španija
Foto: Profimedia

Naravno, budući da ne znaju svi da grade kuću, vlasti u pomoć šalju profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Kuće se ne mogu prodati, čime se sprečava mogućnost profitiranja. Jednom mesečno u gradu se obeležava tzv. Crvena nedelja kada neko na plenumu iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili lepši. Ukoliko ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravkama na kućama.

DANIJELA JE NAŠLA POSAO U FRANKFURTU: Nije vam dovoljna diploma i nije onako kako svi pričaju!

Grad ima i svoju vlastitu televiziju i radio kanale, a nedavno je gošća u studiju bila i sama Čegevarina kćerka. Policija ovde ne postoji.

– Prema španskom zakonu, mi bismo, prema broju stanovnika trebalo da imamo između 4 i 7 policajaca. Ali, mi ih ne želimo ovde. Jer, baš zato što se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno borimo i zajedno krojimo naše živote, postoji vrlo visok stepen koegzistencije – objašnjava gradonačelnik.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 6 Pogledaj sve komentare
Dragomir's picture

Dragomir

Sve je to prelepo , samo treba objasniti kako je to ekonomski odrzivo , ko onda sve to placa ..????

8 | 5
Zoran's picture

Zoran

To su, Dragomire, nebitne stvari. Bitno da ja imam i nije mi briga koliko ce da traje. Poznato?

2 | 5
moki's picture

moki

rece mrmot i zavi cokoladu

7 | 2
Jo's picture

Jo

Čim se prvi jevrejin useli- piši propalo

4 | 3
Jo's picture

Jo

Čim se prvi jevrejin useli- piši propalo

4 | 3
Trazim posao 's picture

Trazim posao

Kako mogu dodci do posao bilo koji u kanadi ,koga da kontaktiram :D Vrlo mi je bitno ....

5 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd