Skip to main content
Čobanin

Najisplativiji sezonski posao - posao čobanina

Foto: Tumblr
U zemlji sa 769.340 nezaposlenih i ogromnim brojem neobrazovanih, kao i onih koji rade za minimalac, posao čobanina čini se kao šansa iz snova. Poslodavac, prema dosadašnjim iskustvima, obezbeđuje pristojan smeštaj, hranu, uglavnom i mobilni telefon, a plata na kraju bude od 300 do 550 evra.

Zaposlenog čeka dvokratno radno vreme, čista priroda i čuvanje stoke. Ipak, svakog proleća kada krene ovčarska sezona, koja traje skoro do kraja novembra, odgajivači uglavnom teško nalaze predane radnike u Srbiji, pa se angažuju zaposleni iz Republike Srpske, Bugarske i Crne Gore.

"Najveća pretnja mogu biti vukovi i tu može biti problema, posebno ako je čobanin sam i bez treniranog psa, a brine o nekoliko stotina ovaca. Najteže je naći ljude u sjeničkom kraju, jer su sela opustela, a mladi beže od prirode u grad", objašnjavaju za Kurir u lokalnoj samoupravi.

S druge strane, berba voća, slaganje slame i sena, vožnja traktora, fizikalisanje na gradilištima, konobarisanje u restoranima samo su neki od poslova koji se preko leta nude u većini gradova u našoj zemlji.

konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

Na ovim poslovima dnevnice se kreću od 1.000 dinara do 40 evra, pa se za mesec dana može sakupiti prosečna mesečna zarada. Slobodan Ilić, predsednik Asocijacije poljoprivrednika iz Novog Sada, kaže da u poljoprivredi ima posla tokom cele godine, ali da mladi nisu zainteresovani da rade.

"Posla ima, ali je kod nas nastala velika neradnička klasa koja živi od socijale. Mladi čekaju da im nešto padne sa neba i neće da rade. Najmlađi radnik koji radi na dnevnicu kod mene ima 58 godina. Rade samo penzioneri", objašnjava Ilić.

radnici na građevini
Foto: Profimedia/ilustracija

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić ističe da tokom leta na građevinskim radovima može da se zaradi i 1.000 evra mesečno.

"Majstorska dnevnica se kreće između 25 i 40 evra. Kvalifikovani radnici, poput parketara, keramičara i vodoinstalatera, zarađuju više od 1.000 evra. Većina njih radi na crno, jer im se isplati da s biroa za nezaposlene dobijaju dodatni novac, a gazdama ide u prilog da ih drže, jer im ne uplaćuje doprinos", kaže on.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
idejicasuperica's picture

idejicasuperica

Sada znam šta ću da radim sledećeg leta! Odoh da odmaram mozak na nekoj planinici i livadici :D

1 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd