fbpx
Skip to main content
Kurt Bok i Aleksej Miler

A NAMA NE DAJU "JUŽNI TOK": Nemci sa Rusima grade "Severni tok 2", projekat od 10 milijardi!

Foto: Gazprom.com/SrbijaDanas
MOSKVA/BERLIN - Predsednik ruskog energetskog giganta Gasprom Aleksej Miler i predsednik borda direktora nemačkog koncerna BASF Kurt Bok razmatrali su na sastanku u Berlinu učešće nemačke kompanije u projektu "Severni tok 2", saopštila je kompanija Gasprom na svojoj zvaničnoj stranici.

"Tokom sastanka, učesnici su razgovarali o mogućnostima širenja bilateralne saradnje. Sastanak je posvećen učešću BASF-a u izgradnji "Severnog toka 2", prenosi Sputniknews.com. 

Gasprom je 18. juna najavio izgradnju dva dodatna pravca Severnog toka iz Rusije ka Nemačkoj, u projektu u kojem bi učestvovali EON, Šel i OMV, a koji bi koštao 9,9 milijardi evra. 

Mielr je dodao da je ciljno tržište "Severnog toka 2" isto kao ono "Severnog toka 1", primećujući da do 15 odsto gasa transportovanog preko "Severnog toka 1" odlazi za Veliku Britaniju

Prva dva pravca gasovoda "Severni tok" u funkciji su od 2011. i 2012. godine, a imaju godišnji kapacitet gasa od 55 milijardi kubnih metara. 

Podsetimo, zbog zatezanja Evropske unije i zabrane Brisela Bugarskoj da nastavi tek započetu gradnju ruskog gasovoda "Južni tok", Rusija je odustala od tog projekta. Projekat "Južni tok" je Srbiji trebalo da donese veliki priliv novca kroz investicije, a potom i od tranzita gasa kroz našu zemlju. Umesto tog projekta, najavljen je novi - "Turski tok", ali je neizvesno učešće Srbije u ovoj investiciji. 

Pročitajte i: 

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd