Skip to main content
Goodyear guma

NAPREDAK: Goodyear predstavio gumu koja proizvodi struju! (VIDEO)

Foto: goodyear.com
Futuristički konceptualni pneumatik, razvijen u Centru za inovacije Goodyear-a, ima mogućnost da svoju deformaciju i vibracije pretvori u električnu energiju, predstavljen je na ovogodišnjem Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Kako je saopštila je danas slovenačka firma Goodyear Dunlop Sava Tires, novi pneumatik nazvan je "BH03" prema šifri koju je dobio u razvoju. S obzirom na to da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ta inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

Goodyear guma
Foto: goodyear.com

"Na razvoj konceptualnog pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najpre predstavlja društveni izazov, a mi nameravamo da se uključimo, jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mesto u razvoju", rekao je Žan-Pjer Žezet, glavni direktor Goodyear-ovog Centra za inovacije u Luksemburgu u kome je razvijen idejni model.

Goodyear guma
Foto: goodyear.com

Pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi, navedeno je u saopštenju. Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dve vrste materijala.

Prva vrsta su termoelektrični materijal koji struju "prave" tako što upijaju svetlost i toplotu iz okoline dok točak stoji, što je u ekstra crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene preuzima toplotu koja se stvara pri kotrljanju.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskomGuma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika.

Dodatna pogodnost je što ta struktura može da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji "RunOnFlat" tj vožnji sa probušenom gumom.

Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost na proklizavanje na mokroj podlozi i ima jedinstven način da apsorbuje buku. Za sada je ovaj pneumatik isključivo idejne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi, ali sigurni smo da će ova tehnologija uskoro postati uobičajena

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd