Skip to main content
Satelit u Zemljinoj orbiti

NASA POTVRDILA ''PREOBRAŽENJE'': Voda zaista menja svoj sastav!

Foto: Profimedia/ilustracija
Narodna tumačenja raznih pojava u prirodi počela su da dobijaju racionalna naučna objašnjenja.

Preobraženje se slavi 19. avgusta kao prelaz iz letnjeg u zimski period, a promene koje se u prirodi tada dešavaju raspirila su razna ubeđenja u narodu.

''Vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je bujalo polako vene. Od tada se ne preporučuje ni kupanje u rekama i jezerima, jer se ''preobraze i kamen u vodi i list u gori'', kaže etnolog iz Beograda Dragomir Antonić za ''Večernje novosti''.

Dugo je to smatrao praznoverjem, ali je 2009. godine NASA pokazala da je tačno. Posle višedecenijskih svemirskih istraživanja i analiza satelitskih izveštaja, stručnjaci NASA konstatovali su da u ovo doba godine vode menjaju svoj sastav i prelaze iz baznih u kisele.

Antonić naglašava da narodno verovanje ne navodi razloge zbog kojih uprozorava da ne valja nešto činiti, ali to nije dovoljno dobar povod da se takva verovanja odbace. 

Ne spavati u hladu oraha

''Viševekovno je i verovanje da nije dobro zaspati u hladu oraha'', podseća Antonić u izjavi za isti list. On objašnjava da je medicina tek u 20. veku dokazala da stablo, lišće i plodovi oraha obilluju jodom i da dugotrajan ili višegodišnji boravak u njegovoj blizini izaziva poremećaj rada štitaste žlezde.

Urokljive oči

Slično se dogodilo i osobama sa urokljivim očima - dobile su naučno objašnjenje. Narodno verovanje da postoje osobe koje imaju ''zle oči'' i da mogu ureći druge, naročito bebe, neveste i trudnice, objašnjeno je u medicinskim časopisima - postoje osobe koje šire negativnu energiju i čije prisustvo i pogled izaziva napetost grupe ljudi ili pojedinaca.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd