fbpx
Skip to main content
Nasilje

Nasilje nad ženama - epidemija!

Foto: Profimedia
VAŠINGTON - Iz nedelje u nedelju, sve je više izveštaja širom sveta o porastu nasilja nad ženama, od otmice skoro 300 učenica u Nigeriji, kamenovanja do smrti trudne Pakistanke jer se udala za čoveka koga voli, raširenog silovanja u mnogim ratnim zonama, do napada mentalno poremećenog mladića na sestrinstvo na jednom koledžu u Kaliforniji.

Uprkos porastu nasilja i retorike mržnje prema ženama, borci za njihova prava ipak vide razloga za nadu.

U SAD, vojska je saopštila da će pojačati napore u borbi protiv seksualnog nasilja među vojnim licima, a administracija predsednika Baraka Obame zastupa i borbu protiv seksualnog nasilja na koledžima i univerzitetima.

Takođe od 10. do 13. juna u Londonu će šef britanske diplomatije Vilijam Hejg i glumica Anđelina Džoli zajednički predsedavati prvim Globalnim samitom za okončanje seksualnog nasilja u konfliktima.

Nasilje
Foto: Profimedia/ilustracija

Mnoge žene u poslednje vreme i na Tviteru, sa haštagom YesAllWomen razmenjuju svoja iskustva svakodnevnog maltretiranja i seksizma.

"Ljudi počinju da povezuju nasilje i način na koji su žene svakodnevno tretirane", ocenjuje izvršna direktorka odseka za prava žena iz Hjuman rajts voča, Lizl Gerntholc.

Ona je pozdravila povezivanje žena preko društvenih mreža i izražavanje solidarnosti sa žrtvama nasilja.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd