Skip to main content
Tomislav Karadžić

NASTAVLJA SE BORBA ZA KOSOVO: Srbija dobila MOĆNU podršku (FOTO)

Foto: MN Press
Samoproklamovano Kosovo primljeno u UEFA na kongresu u Budimpešti.

Odluka da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u UEFA (više pročitajte OVDE) izazvalo je pravu buru u evropskoj fudbalskoj javnosti, Fudbalski savez Srbije najavio je tužbu (više pročitajte OVDE), a oglasili su se i funkcioneri drugih nacionalnih saveza. Na primer, iz Rusije su poručili da neće igrati sa Kosovom. 

VOKRI BAŠ OPTIMISTA Od Kosova je bolja HRVATSKA i MOŽDA Srbija

- Ulazak Kosova u UEFA već je uneo raskol u fudbalsku Evropu, jer je 28 članova glasalo "za", a 24 "protiv". Praktično, polovina je glasala protiv. Postoji neslaganje u tome šta je napisano u statutu Federacije i u tome kakvo je objašnjenje dao advokat UEFA. U statutu piše da u Federaciju mogu primiti samo zemlju koju su priznale Ujedinjene nacije, ali UN nisu još priznale Kosovo kao državu. Vodeći se tom logikom, ovo pitanje (o prijemu Kosova u UEFA) čak nije trebalo ni da bude razmatrano! Ipak, većina članica UN je već priznala Kosovo. I ovde postoji pravna kolizija između onog što piše u statutu i time kakvo su objašnjenje dali u UEFA - rekao je počasni predsednik Fudbalskog saveza Rusije i bivši potpredsednik FIFA Vjačeslav Koloskov, a oglasio se ruski ministar sporta i predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vitalij Mutko. 

FS Kosovo
Foto: Reuters

- Rusija taj predlog nije podržala, ali u evropskom fudbalu vlada demokratija. Većina je odlučila. Tu odluku moramo ispuniti - rekao je Mutko i dodao da će ruska reprezentacija izbegavati susrete sa kosovskom selekcijom sve "do političkog regulisanja tog pitanja". 

DEMANTI: Crna Gora je bila protiv prijema Kosova u UEFA

Nezadovoljni odlukom donetoj na kongresu u Budimpešti bili su i Gruzini. 

- S obzirom na spoljnu politiku Gruzije, mi ne podržavamo prijem Kosova u UEFA. Bili smo među 24 zemlje protiv prihvatanja Kosova, ali je ono dobilo više glasova i kao rezultat toga postalo član najveće evropske fudbalske organizacije. Naravno, nismo zadovoljni ovom odlukom, ali moramo da je prihvatimo - rekao je predsednik FS Gruzije Levan Kobijašvili

ĐURIĆ i UDOVIČIĆ najavili sledeći korak Srbije u borbi protiv prijema Kosova u UEFA

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd