Skip to main content
Viktor Ponta poseta ministara

NATO doneo stabilnost i bezbednost Rumuniji

BUKUREŠT - Povodom 10. godišnjice ulaska Rumunije u NATO, premijer Viktor Ponta je izjavio da je to bio ključni trenutak u rumunskoj istoriji zato što je doneo novi nivo stabilnosti i bezbednosti.

"Ulazak u NATO bio je nacionalni projekat 2004. godine kada je čitava politička klasa ujedinila snage da bi on bio ostvaren. Za ovih 10 godina članstva pokazalo se da je naša odluka bila ključna i ispravna", istakao je Ponta, preneo je Ađerpres.

"Mi sada, u sadašnjem složenom međunarodnom kontekstu, shvatamo koliko su bili u pravu oni politički lideri koji su se od 1997. do 2004. zalagali za ulazak u NATO", dodao je rumunski premijer.

On je rekao da je kapacitet Rumunije kao validnog i snažnog partnera u NATO omogućio njen ulazak u EU, a Rumuni su imali i koristi od pozitivne klime u pogledu sveobuhvatnog razvoja rumunskog društva.

Ponta je, takođe, rekao da na današnji dan svi treba da se sete "naročito rumunskih heroja koji su učestvovali u misijama NATO i na taj način garantovali bezbednost Rumunije i njenih saveznika".

"Glavne zasluge pripadaju našim vojnicima koji su na prvim borbenim linijama. Zahvaljujem se našim saveznicima na podršci tokom ovih 10 godina i istovremeno na otvaranju u pravcu partnerstva sa Republikom Moldavijom", izjavio je Ponta.

Rumunija je 29. marta 2004. godine postala punopravna članica NATO.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd