fbpx
Skip to main content
nato

NATO PAKT JE ILUZIJA! SAD napuštaju Alijansu i za to su krivi Evropljani

Foto: Profimedia
Evropljani su pretvorili NATO u nešto što nije, te zato i ne čudi što preovladava uverenje da pakt više ne može da garantuje bezbednost kao ranije.

Izjave Donalda Trampa da Evropa "ne plaća svoj danak" u održavanju zajedničke odbrane i da ne bi imao ništa protiv ako bi se NATO sutra raspao, dočekane su sa velikom zabrinutošću u Evropi. Kako EU nema integrisanu vojnu odbranu, u pitanjima bezbednosti njene članice se oslanjaju na NATO koji se, po mnogima, nalazi u stanju rasula.   

Mnogi Evropljani vide NATO kao osnovu svoje odbrambene politike, što praktično znači da zavise od moći Sjedinjenih Američkih Država, jedinog NATO člana čije vojne sposobnosti su globalne. A kako Rusija i Bliski istok predstavljaju "goruće bezbednosne probleme" za EU danas, oslanjanje na NATO je važnije nego ikada.

GRČKA KAO TROJANSKI KONJ: Sve o Projektu Posejdon i razlogu Putinove posete Atini

Međutim, Evropljane danas plaši što su SAD izgubile poverenje u NATO i to što pakt više ne može da garantuje bezbednost kao ranije. Međutim, tom uverenje su doprineli sami Evropljani dozvolivši da njihove vojne sposobnosti drastično oslabe.

Sastanak NATO
Foto: Profimedia

Sa tom ocenom se slaže i Džordž Fridman, osnivač Stratfora, kompanije za strateška predviđanja koju mnogi nazivaju "CIA iz senke".

Najslabija karika NATO pakta

Od samog početka, Evropljani su želeli da NATO služi kao mehanizam za odobravanje i nadgledanje vojnih operacija, ali i odlučujući glas u tome kako članice, uključujući SAD, koriste svoju vojnu moć.

Međutim, njihove snage su u većini slučajeva bile toliko male da je njihovo učestvovanje u misijama bilo simbolično. Zbog toga, SAD su počele sve manje da se oslanjaju na NATO u svojim vojnim odlukama dok su Evropljani počeli da se oslanjaju na koncept "meke moći", što u principu znači oslanjati se na nevojne resurse (poput sankcija) da bi se postigli politički, pa čak i vojni ciljevi.

Samit EU-Turska
Foto: Profimedia

Međutim, kocept meke moći je ubrzo postao izgovor za negiranje realnosti. Kako je Rusija počela da jača, a problemi Bliskog istoka da se prelivaju u njeno dvorište, čak je i Evropa shvatila da je meka moć upravo to – meka. I odjednom, Evropljani su izgubili kontrolu nad gorićim svetskim problemima jer im je nedostajala "tvrda moć" da na njih utiče.

BUĐENJE FENIKSA! Nova vojna sila jača u Evropi kako bi parirala Rusiji (FOTO)

Ali, to je bio samo deo problema. U kontekstu evropske politike meke moći i NATO je počeo da preuzima funkcije za koje nije bio nadležan. Kako je komunizam pao, većina istočnoevropskih država je tražila članstvo u Alijansu ne da bi bile odbranjene, već da bi bile "integrisane i evropeizovane".

Vladalo je uverenje da je članstvo u NATO i EU bio način da se bivši sateliti SSSR-a pretvore u zapadnoevropske demokratije, ali NATO je vojni savez koji se bavi ratom, avionima i tenkovima, a ne integracijom zemalja u zapadnu Evropu.

Poziv Crnoj Gori da postane član
Foto: Profimedia

Odbrana Evropa i članica pakta bila je osnovna funkcija pakta, ali je ona postepeno "atrofirala" kako je rat postajao irelevantniji.  

Ako Evropljani ne ulože trud, SAD će odustati od pakta

Evropljani su dugo živeli u uverenju da im je vojna moć SAD u svakom trenutku dostupna kroz NATO, ali sada dobijaju jasne  poruke iz Vašingtona da SAD ne troše ogromne sume novca na svoje oružane snage da bi tek tako dozvolili Evropljanima da odlučuju o njihovom korišćenju.

Tako da problem nije toliko sam NATO pakt koliko bezbednosni odnosi između Evrope i SAD. NATO je jednostavno zastareo metod tog odnosa, koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata u sasvim drugačijim okolnostima, koje su nestale raspadom SSSR-a.  

RUSKI ANALITIČAR: SAD imaju velike planove za Balkan, Kosovo postaje deo RAKETNOG ŠTITA

Evropa i SAD danas, u odnosu na period nakon Drugog svetskog rata, su jednake po bogatstvu i ljudstvu, s tim da Evropljana ima za 200 miliona više. Dakle, ne postoji nijedan valjani razlog zašto Evropa ne može da ima vojne sposobnosti jednake ako ne i veće od SAD-a.

NATO trupe
Foto: Profimedia

Bilo je potrebno da se oglasi jedan Donald Tramp da bi se ovoj dugogodišnji veliki problem NATO pakta konačno doveo u prvi plan, a to je ono što je kod njegovih izjava bilo fascinantnije od same činjenice da je u pravu.

OBJASNILI: CG u NATO je kao još jedan fejsbuk prijatelj koji vam ništa ne znači!

Ako Evropljani ne budu hteli da dele sav teret NATO članstva, SAD se na taj pakt više neće oslanjati, a Evropljani će se suočavati sa svetski problmemima samo sa politikom "meke moći" pod nedrima. U tom slučaju, NATO neće nužno da se raspadne, jer multinacionalne institucije ne umiru već samo menjaju oblik. Ali, šta je vojni savez bez vojske ili misije? Ništa!

Evropske članice NATO-a moraju da shvate da ovi problemi u Alijansi neće nestati, ali ono što će ubrzo nestati jesu Sjedinjene Države, jer je njihovo partnerstvo sa Evroprom danas iluzija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd