fbpx
Skip to main content
Bombardovan Generalštab

NATO: Nismo promenili stav o bombardovanju

BRISEL - Istorijska je činjenica da NATO nije imao odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bombarduje Srbiju, ali je akcija sprovedena u skladu sa međunarodnim pravom, rečeno je danas Tanjugu u sedištu Alijanse u Briselu.

Na molbu da prokomentariše da je NATO u saopštenju u petak prvi put otvoreno priznao da je bombardovanje izvedeno bez odobrenja Saveta bezbednosti, zvaničnik Alijanse, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Tanjugu da "NATO nije promenio stav, nego je izneo odavno utvrđenu činjenicu".

Prema njegovim rečima, izostanak dozvole Saveta bezbednosti UN za bombardovanje Srbije je "istorijska činjenica", ali da je, svejedno, reč o legitimnoj operaciji.

"Vazdušna kampanja u cilju zaštite civila bila je u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, bez obzira što nije bilo rezolucije UN koja bi je eksplicitno odobrila", poručio je zvaničnik Alijanse.

NATO je u petak, u odgovoru na saopštenje ministarstva spoljnih poslova Rusije, u kome se navodi da je bombardovanjem Srbije prekršeno međunarodno pravo, prvi put otvoreno priznao da je akcija izvedena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Dosad je ta okolnost u zvaničnim saopštenjima Alijanse uglavnom bila prećutkivana.

"NATO nije promenio stav, nego je izneo odavno utvrđenu činjenicu", rečeno je dopisniku Tanjuga u sedištu Alijanse u Briselu.
 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19