fbpx
Skip to main content
DNK analiza

Naučnici Islanda proučili DNK cele nacije

Foto: Profimedia
Naučnici sa Islanda detaljno su proučili DNK cele svoje nacije i dobili uvid u to kojim bolestima su građani podložni, dokle im sežu koreni, kao i odakle potiču.

Islanđani tvrde da kombinovanjem DNK podataka sa porodičnim stablima uz samo jedan klik mogu da dobiju listu ljudi koje su pod rizikom da obole od raka. Takođe, tvrde da su pomoću ovih analiza došli i do poslednjeg zajedničkog pretka svih muškaraca ove ostrvske zemlje - živeo je pre 239.000 godina.

"Možemo da otkrijemo sve žene u zemlji koje nose rizik da obole od raka dojke. Rizik bi bukvalno mogao da bude iskorenjen preventivnim mastektomijama i uklanjanjem jajnika",  kažu islandski genetičari.

DNK jedne Srpkinje

Beograđanka M. K. (31) kaže za da je njena DNK analiza, koju je uradila u SAD, pokazala da ima 15 odsto šanse da oboli od psorijaze. Takođe je utvrđeno da su njeni preci 99,4 odsto Evropljani. Zanimljivo je da je utvrđeno da 0,3 odsto njenog DNK potiče od predaka iz Azije i od američkih domorodaca.

Bojana Panić, molekularni biolog, kaže za Blic da bi ovakve analize, čija je vrednost ogromna, ipak mogle da budu zloupotrebljene. Ona ističe da osoba koja ima genske predispozicije za neku bolest ne mora i da oboli jer većina oboljenja nije posledica manjih promena u lancu DNK, koje nedvosmisleno dovode do bolesti, već nastaju kao posledica interakcije više gena kao i uticaja spoljašnje sredine i načina života.

"Ukoliko informacije o našim genima služe isključivo za dobrobit našeg zdravstvenog stanja, to je naravno dobro. Međutim, nije teško zamisliti i zloupotrebu, u smislu pravljenja selekcije na osnovu DNK, prilikom odobravanja kredita ili zapošljavanja. Naravno, tu su i farmaceutske kompanije koje genetičke informacije vide kao dobar izvor za povećanje prihoda", kaže doktorka.

U SAD su jedno vreme rađene analize iz pljuvačke radi dobijanja izveštaja o mogućnosti obolevanja od različitih bolesti, ali je FDA to zabranila zbog izazivanja panike među stanovništvom.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd