Skip to main content
brijanje pazuha

NE, NIKAKO: Jedan brijač koristite za sve predele tela?

Foto: Profimedia
Naučite kako pravilno i higijenski da odstranite dlake na svom telu.

Većini ljudi brijanje predstavlja veliki teret, pa se zato mnogi opredeljuju za odstranjivanje dlaka voskom, laserom i kremama. Međutim, dešava vam se da u nekom momentu nemate vremena ili novca za ove poduhvate, pa ponekad posežete i za žiletom.

Područje oko polnog organa je vrlo osetljivo, pa zato kozmetičari apeluju na opreznost, jer brijanjem možete izazvati urasle dlake, posekotine, kao i mnoge alergijske simptome.
Možda vam deluje suludo, ali nedopustivo je da imate samo jedan brijač kojim skidate dlake čitavog tela, pa zato lekari savetuju da imate dva – jedan za dlake na pazuhu i udovima, a drugi za stidne dlačice.

brijanje prepona
Foto: Profimedia

Objašnjenje je vrlo jednostavno – bakterije koje se nalaze na vašoj koži, proizašle iz tela zahvaljujući znojenju, najviše se zadržavaju na maljavim predelima. Skidali dlake vi ili ne, oni su tu i nikako ne bi trebalo da dođu u kontakt sa bakterijama sa ostalih predela tela. Tada bi došlo do infekcija, pogotovo ako prvo obrijete dlake na pazuhu, pa zatim istim brijačem skinete i stidne dlačice.

SAVETI ZA PRAVILNO BRIJANJE

Takođe, vrlo je važno na koji način to činite. Kako biste izbegli urasle dlake, važno je skidati dlake u smeru njihovog rasta. Lekari napominju da se trudnicama savetuje da ne skidaju stidne dlake, jer je predeo oko vagine posebno osetljiv.

Izbegavajte brijanje na suvo, jer ono takođe može ostaviti infekcije i ostaviti ožiljke. Kada završite sa ovim "mukotrpnim" poslom, izaberite pamučno donje rublje. Tokom brijanja, najbolje je da zauzmete poziciju klečenja sa razmaknutim kolenima ili dok sedite na kraju kade, jednom nogom ste na njenom rubu a drugom u kadi. 

brijanje nogu
Foto: Profimedia

Pre nego što počnete da brijete noge, pazite da se niste naježili. Tada se dlake dižu, pa tako možete "zakačiti" i mali deo kože. U tom slučaju, pojaviće vam se crvenilo, posekotine a mogući su i ožiljci. Kako biste ovo izbegli, tuširajte se toplom vodom.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd