fbpx
Skip to main content
benzin

NE VERUJU OČIMA - Cena benzina šokirala Amerikance

Foto: Profimedia
Prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama je toliko iznenađujuć da mnogi odlučuju da ga slikaju i podele na društvenim mrežama.

Cena galona (3,8 litara) benzina pala je na ispod tri dolara.

"Ovo je zaista neverovatno. Ja sam pomalo šokiran", izjavio je glavni analitičar za naftu u konsultantskoj firmi "Oil Prajs Informejšn Servis" Tom Kloza, a prenela agencija AP.

Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila 2,99 dolara za galon (oko 73 dinara za litar), što je prvi put u poslednje četiri godine da je cena galona pala ispod tri dolara.

Benzin je u SAD sada jeftiniji od mleka, čija cena iznosi 3,73 dolara za galon. Prosek cene mleka za ovu godinu je na dobrom putu da bude viši od prosečne cene benzina po prvi put od 2011. godine.

Kad je u decembru 2010. cena benzina premašila tri dolara za galon, vozači su sumnjali da će to gorivo ikad više plaćati manje od tog iznosa pošto je globalna tražnja nafte i benzina rasla usled rasta standarda u razvijenim delovima sveta i političke krize na naftom bogatom Bliskom Istoku.

benzinska pumpa
Foto: Profimedia

Tražnja naftnih derivata sada više ne raste onoliko brzo koliko se očekivalo, naftne kompanije eksploatišu nove izvore nafte, dok su zemlje sa Bliskog Istoka nastavile da snabdevaju svet "tečnim zlatom" kao i ranije.

Usled sezonskih kolebanja i drugih faktora će cena benzina u SAD verovatno uskoro opet skočiti na iznad tri dolara za galon, ali se ipak prognozira da će prosečna cena za ovu godinu biti najniža od 2010, dok se za sledeću godinu predviđa da će benzin još pojeftiniti.

Cena barela sirove nafte je sa 107 dolara iz juna pala na samo 81 dolar, kao posledica velike ponude i slabe tražnje. Pored toga, proizvodnja nafte je u SAD od 2008. porasla za čak 70 odsto, dok je tražnja slabija od očekivane usled sporog rasta globalne privrede.

Zahvaljujući padu cene benzina sa prošlogodišnjeg proseka od 3,51 dolara za galon, prosečno američko domaćinstvo će uštedeti oko 50 dolara mesečno.

Pročitajte:

Gorivo najskuplje u Norveškoj, a najjeftinije u Venecueli

Boing pretvara duvan u gorivo

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd