Skip to main content
Ferrari na Gudvud festivalu brzine

NEKA SE PRIPREMI AUDI: Ferrari bi da pravi turbo električni auto

Foto: newspress.co.uk/ilustracija
Ovaploćenje u serijski model može se očekivati u sledeće četiri godine.

Audi je trenutno jedini proizvođač koji se zanima električnim turbopunjačem, ali ne zadugo. Konkurenciju Nemcima praviće ni manje, ni više nego Ferrari. No, dok će firma iz Ingolštata tehnologiju upakovati u SUV model, dotle bi kuća iz Maranela kreirala nešto uzbudljivije, dostojno reputacije "crnog konja".

Turbopunjači udruženi sa fosilnim motorima imaju problem sa početnim praznim hodom, tj. turbopunjač isprva radi na prazno, dok je sa elektromotorom ta mana uklonjena. Kako stvari stoje, Italijani će uz agregat da upare i turbopunjač i kompresor, a sve kako bi povećali silinu motora.

"Crni konj" će ostati pri V8 i V12 mašinama, to je sigurno. Uz "osmicu" će ići turbopunjač i ta je praksa započela sa modelom California, a sledeći je Ferrari 458. Pošto je Ferrari skoro objavio da će "dvanaestice" biti hibridizovane, mogućnost ugradnje turba u njih otpada, te je jedini logičan zaklučak da će električno "pojačalo" biti instalirano u automobile sa V8 motorom. 

Proizvodnja automobila sa ovim rešenjem mogla bi da se dogodi do 2018. godine jer je Ferarri najavio pojačanje ponude upravo u sledeće četiri godine.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd