fbpx
Skip to main content
verbic

ALO, MINISTRE: Ako neko traži pomoć, red je da se javite!

Foto: SD/ilustracija
SOS telefon za žrtve vršnjačkog nasilja, koji je otvorilo Ministarstvo prosvete, danas ponovo ne funkcioniše! Na svaki poziv našeg novinara, čulo se dobro poznato: „Svi operateri su trenutno zauzeti, pokušajte malo kasnije“, koje slušamo danima.

S obzirom da ne dobijamo nikakve odgovore od Ministarstva prosvete, pitamo se da li je zaista realno da na ovaj telefon, koji bi trebalo da bude prva pomoć deci i roditeljima koji trpe nasilje, nema ko da se javi?!

To isto smo pokušali da pitamo i Ministarstvo prosvete i Jedinicu za borbu protiv nasilja koji su još 2011. godine otvorili SOS telefon za žrtve vršnjačkog nasilja 0800/200-201. Međutim, izostala je bilo kakva reakcija nadležnih iz resornog ministarstva.

Tako je bilo sve do juče kada smo u tekst maila dodali i obaveštenje da ćemo, ukoliko nam i ovog puta ne odgovore, biti prinuđeni da o svemu obavestimo javnost. To je izazvalo reakciju i SOS linija je na kratko proradila.

Naime, juče, posle 13h, nepunih sat vremena nakon poslednjeg maila, javilo nam se neimenovano „stručno lice“ koje je na naša pitanja zašto se do sada nisu javljali, davalo, u najmanju ruku neprofesionalna, obaveštenja tipa „nešto se loše spojilo“ i „ovde nema nikakvih operatera, već se stručnjaci uvek javljaju“, u čiju neistinitost smo se više puta uverili tokom prethodnih 15-ak dana.

Nakon ovog razgovora ponadali smo se da su zaposleni na ovom projektu napokon počeli ozbiljno da shvataju svoj posao. Nažalost, danas smo se uverili da to nije slučaj.

Naš novinar je više puta danas pozvao SOS liniju i niko se nije javio ceo radni dan! Izgleda da smo bili udostojeni onog jednog javljanja „stručnog lica“ samo zbog prašine koju su podigli naši mejlovi i službeni dopisi.

Zbog svega ovoga odlučili smo da ih pitamo javno:

1) Čemu služi SOS linija za žrtve vršnjačkog nasilja kada se na nju niko nikada ne javlja?

2) Zašto govorni automat kaže da su svi operateri zauzeti kada tvrdite da operateri ne postoje?

3) Zašto nam je rečeno da žrtva može da ostavi poruku na „sekretarici“ kada ta opcija uopšte ne postoji?

4) Na koliko poziva ste odgovorili u protekle dve nedelje?

Na sledeće pitanje verovatno ni vi nemate odgovor. Koliko puta ste odmogli ne javljajući se nekome kome ste možda bili poslednja šansa?

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd