Skip to main content
Baraka iz konc logora Buhenvaldr

Nemačka: Azilante smeštaju u barake koncentracionog logora

Foto: Profimedia
Plan grada Šverte da azilante, usled nedostatka smeštajnog prostora, smesti u nekadašnje barake esesovaca izazvao je polemiku u nemačkoj javnosti.

U Šverteu su smislili da 21 osobu koja čeka azil smeste u barake za koje se smatra da su u njima boravili esesovci koji su radili kao stražari u nekadašnjem koncentracionom logoru Buhenvald

Veliki priliv stranaca koji traže utočište u Nemačkoj stoji nasuprot manjku kapaciteta u ovoj zemlji, budući da broj onih koji azil traže raste iz godine u godinu. Gradske vlasti Švertea su potražile alternativno rešenje, ali je ono postalo predmet optužbi i kritika.

"Ovo mesto nije normalno, mesto na kome su ljudi bili izloženi represiji, eksploataciji i nasilju", rekla je Kristina Glauning, direktor Dokumentacionog centra za nacistički prinudni rad.

Stražarnica u konc logoru Buhenvald
Stražarnica u konc logoru Buhenvald Foto: Profimedia

Istorija Buhenvalda je osvetljena velikim brojem istorijskih izvora i ostale dokumentarne građe. U Švarteu se nalazila ispostava velikog koncentracionog logora Buhenvald u kome je ubijeno preko 50.000 zatvorenika. Mnogi od njih bili su prinuđeni na težak rad od kojeg su u velikom broju i stradali. U Švarteu je bilo zatočeno 700 Poljaka koji su korišćeni kao radna snaga u obližnjem železničkom postrojenju.

U lokalnoj samoupravi brane svoju odluku argumentom da u barakama nisu boravili zatvorenici, kao i da su, u posleratnoj istoriji, u njima bile prostorije ratnih invalida, kao i umetnički atelje.

Upotreba negdašnjih nacističkih objekata nije retka u Nemačkoj, budući da su sagradili puno toga. Olimpijski stadion u Berlinu, koji je Hitler sagradio za OI 1936. najpoznatiji je primer. Osim što je dom FK Herta, stadion je mesto na kome se održavaju i koncerti.

U zgradi nacističkog ministarstva vazduhoplovstva, podignutoj za Hermana Geringa, prošle godine održana je konferencija ministara finansija zemalja članica Evropske unije. 

Ipak, koncentracioni logori, kao i mesta direktno povezana sa Hitlerom, poput njegovog bunkera, uglavnom se izbegavaju.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd