fbpx 0
Skip to main content
Mario Gece

NEMAČKA ŠTAMPA: Gece je bog!

Foto: Twitter
Svi listovi veličaju strelca jedinog gola u finalu Svetskog prvenstva u Brazilu.

Nemačka štampa s oduševljenjem slavi četvrtu titulu fudbalskog šampiona sveta i prvu od ujedinjenja dve Nemačke, a glavni junak svih naslova je strelac pobedničkog gola u finalu protiv Argentine Mario Gece.

„Gece, fudbalski bog“, jedna je od varijanti naslova koji se uglavnom poigravaju rečima Gece i Got, što znači bog na nemačkom. Di Velt sa tri kratke reči izražava opšte osećanje nemačke nacije - „Ovo je java“, aludirajući na ostvarenje dugogodišnjeg sna o osvajanju titule.

Uprkos porazu, argentinski list Klarin ostao je pozitivan, napisavši da igre reprezentacije tokom turnira u Brazilu predstavljaju zlatnu stranicu za argentinski fudbal. List El Dia naveo je da je Argenitna napustila Brazil bez trofeja, ali da je ponos ostao netaknut.

Bild na naslovnoj strani zahvaljuje „bogu Geceu“, dok berlinski tabloid Berliner Kurijer ističe da je „Super Mario dobio četvrtu zvezdu“.

Nemački astronaut Aleksandar Gerst čestitao je reprezentaciji iz Međunardnog svemirskog centra. Oko pola miliona navijača proslavilo je titulu ispred Brandenburške kapije u Berlinu, dok su automobili trubili do ranih jutarnjih sati.

Ministarstvo finansija Nemacke saopštilo je da će se u čast titule štampati specijalno izdanje poštanskih marki.

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd