fbpx
Skip to main content
ISIL

NEMAČKA: Suđenje kosovskom Albancu zbog ratovanja za ISIL

Foto: Twitter
BERLIN - Pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu počelo je suđenje K. Beriši, poreklom sa Kosova, optuženom za učešće u terorističkoj organizaciji Islamska država, prenose nemački mediji, navodeći da je to prvo suđenje u Nemačkoj pod takvim optužbama.

K. Beriša, dvadesetogodišnji je kosovski Albanac koji je sa roditeljima emigrigao u Nemačku, čije državljanstvo ima. Suđenje Beriši prvi je takav slučaj u Nemačkoj.

Iako ništa ranije nije ukazivalo da je verski radikal, Beriša je od jula do decembra učestvovao u oružanim formacijama ISIL-a. Štaviše, bavio se fudbalom, "i to sa priličnim kvalitetom", pišu mediji, ali je na zanatu upao u grupu islamista koji su na predavanjima "nosili molitvene kape, izbegavali da komuniciraju sa nastavnicima i napuštali časove kada se pričalo o seksu".

Beriša i pomenuti islamisti redovno su posećivali frankfurtsku džamiju Abubakr, a u julu 2013. njih sedmorica zaputili su se u Istanbul, odakle su nastavili za Siriju. Isilovci su ga u Alepu obučavali rukovanju "kalašnjikovim", a pošto je položio zakletvu, učestvovao je u borbama i pomagao ranjenicima. Za sva ta delanja dobijao je 50 evra mesečno, kao i hranu, odeću i naoružanje.

Sa ratišta se javio sestri, rekavši joj da se neće vraćati jer je "velika verovatnoća da će u Siriji da nastane islamska država", te da je "džihad obaveza svakog muslimana". Sestra je pokušavala da ga odgovori od nauma govoreći mu da je "mlad, glup i naivan i da će se kajati za koju godinu".

Beriša je sestri govorio kako želi da umre kao mudžahid (mučenik pao u svetom ratu). Međutim, u jednom se trenu predomislio i otišao u Tursku, odakle se sa sestrom i rođakom uputio za Nemačku. Dan po dolasku, uhapšen je u Frankfurtu.

"Bolje u Nemačkoj u zatvoru, nego u Siriji u ratu", prenose mediji izjavu jednog rođaka mladog kosovskog Albanca.

Kada je reč o radikalizovanim kosovskim Albancima u Nemačkoj, štampa je podsetila da je Arid Uka osuđen na doživotnu robiju, pošto je pre nekoliko godina na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika i simpatisao salafističku struju u islamu. 

Tokom sudskog procesa Uka, koji je na početku priznao zločin, ogradio se od tog dela i rekao da je muslimanima dozvoljeno da se brane, ukoliko bi bili lično napadnuti.

"Ono što sam ja uradio, naravno, nije dozvoljeno", rekao je Uka tokom suđenja na pitanje da li je u njegovoj religiji dozvoljeno ubiti.

Istraga je smatrala da je Uka bio usamljeni pojedinac, pod uticajem džihadističke propagande sa interneta. Napad kosovskog Albanca izazvao je brojne komentare o novom tipu usamljenih, na internetu aktivnih islamskih terorista, koji se, kako kažu eksperti, jedva mogu otkriti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd