fbpx
Skip to main content
Pas u autu

NEPODNOŠLJIVE VRUĆINE: Ovi saveti vam mogu SPASITI ŽIVOT dok se krčkate ili ledite u svojim kolima!

Foto: Profimedia
Počele su letnje vrućine, ali i sezona kada mnogi automobilima putuju na odmor. Opasnosti koje vrebaju tokom vrelih dana se mogu sprečiti. Evo kako da se sačuvate po vrućini!

Agencija za bezbednost saobraćaja je povodom početka letnje turističke sezone i očekivanog pojačanog intenziteta saobraćaja daje uputstva korisna kako se vozi po vrućini.

1. Vozite propisanom brzinom

"Ukazujemo da vozite brzinom pri kojoj neophodno zaustavljanje vozila neće predstavljati problem. Ukoliko krećete na put, potrebno je da prethodno proverite tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, stanje pneumatika i elektroinstalacija", navodi se u saopštenju.

2. Izbegavajte vožnju noću

Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima, kao i dugotrajnu vožnju u najtoplijem delu dana. Pokušajte da na svaka dva sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite.

3. Krenite na vreme

Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode.

U apelu se takođe, ne preporučuje višesatno upravljanje vozilom nakon radnog dana, zbog premora organizma koji umanjuje sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju.

4. Pažljivo sa klimom

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima - razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od pet do 10 stepeni, a idealno je oko sedam stepeni.

Ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj, i otvorite prozore jer nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam.

5. Pijte tečnost, ali ne i alkohol

U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja, kao i brzinu reagovanja i izazvati pospanost i umor.

6. Deca u sedištima

U apelu se takođe skreće pažnju na obavezu korišćenja sigurnosnih pojaseva, kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima u vozilima, i podsećamo da se deca mlađa od tri godine moraju voziti u dečjem bezbednosnom sedištu.

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, na povećanu pažnju i opreznost tokom letnjih dana, jer trenutak nepažnje i opuštenosti može dovesti do nezgode i tragičnih posledica.

Ukoliko vam je ovo bilo interesantno, saznajte nešto više o prvom automobilu koji je urađen tehnologijom 3D štampanja (više informacija na OVOM linku)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd