fbpx
Skip to main content
Zgrada

NEREALNE CENE NEKRETNINA, A NEREALNI I KUPCI: Niko neće da živi u kući, a stanovi im preskupi

Foto: Profimedia
Podaci pokazuju da su cene stanova u Srbiji i dalje previsoke, a za kuće je potražnja tri puta manja nego pre dve godine.

Tržište nekretnina nikako da stane na noge, prodaja stanova i kuća ne raste, a trgovine neće ni biti dok se cena ne prilagodi realnim okolnostima.

Po podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova nego 2014. godine i tri puta manje kuća.

Kuća u izgradnji
Foto: Profimedia

UKLETI STANOVI U SRBIJI: Prodaju se za male pare, a niko ih neće - evo i zašto!

Prevare su smanjene

Jedina dobra vest, i za prodavce i za kupce, jeste ta što je uveden red u prometu, drugim rečima, smanjena je mogućnost prevare.

Od 2010. godine postoji baza podataka o prometu stanova, tako da je znatno smanjena mogućnost prevara. Ugovore overavaju beležnici koji, za razliku od sudova, proveravaju svaki dokument. Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović kaže da se mogućnost prevare nikad ne može sto odsto isključiti. 

“Međutim, tražimo da sve isprave koje prate promet budu sveže. Proveravamao podatke u Katastru i bavimo se stanovima koji su u izgradnji, u procesu legalizacije, kao i one koji nisu upisani”, navodi Đukanović. Polovina stambenih objekata koji se nude na tržištu nije legalizovana.

Sve ostalo – ne funkcioniše. Po objavljenim podacima, prošle godine je prodato 28.400 stanova, dok ih je godinu ranije prodato 33.166. Pogotovo je splasnula potražnja za kućama. 

Nisu imale kupaca, prodato ih je bezmalo 25.000 manje nego prethodne godine.Naime, lane je kuće pazarilo 10.516 porodica, a 2014. godine – 34.945. 

Po podacima koje smo dobili u novosadskim agencijama za promet nekretnina, samo u tom gradu kupce čeka oko 5.000 stanova, a kuće mnogima nisu privlačne, piše Dnevnik.

KREDITI UZIMAJU SVOJ DANAK: Sve više stanova koje banke prodaju

I dalje se slabije i gradi, posla za građevinare i proizvođače građevinskog materijala nema dovoljno. Smanjen je broj zaposlenih u građevinskoj industriji, a građevinci rešenje vide u masovnoj i jeftinoj stanogradnji za koju u Srbiji postoji tržište. U porastu je, vele, tražnja za kvalitetnim stanovima, a povećana je i pravna sigurnost u prometu nekretnina. 

zgrada
Foto: Profimedia

300.000 podstanara u Srbiji

Slavica Živković iz Udruženja proizvođača građevinskog materijala kaže da to ukazuje na nedostatak građevinske aktivnosti u Srbiji. 

“Kupovna moć stanovništva je slaba i pored toga što u ponudi postoji veliki broj kvadrata. Danas imamo 300.000 podstanara, što govori o tome da su ti kvadrati preskupi za običnog čoveka”, naglašava Slavica Živković. 

Viktor Kobjerski iz Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo navodi da su realne cene od 600 do 800 evra za sistem „ključ u ruke”. 

Ističe da Srbija ima dovoljno dobre sisteme fabrikovanih elemenata koji omogućavaju brzu gradnju velikih stambenih kompleksa, ali naglašava da to zavisi od države. 

Investitori grade ekskluzivne stanove

Strani investitori, kojih nema mnogo, zainteresovani su za gradnju ekskluzivnih stanova na atraktivnim lokacijama, koji se dobro prodaju. 

“Strane investitore motiviše to što smo mi vrlo nerazvijeno tržište. Donošenjem prakse s daleko razvijenijih tržišta de fakto postižu veliku konkurentnost i dobar uspeh”, kazala je Mina Kalezić iz CBRE (Commercial Real Estate Services) Srbija. 

KVADRAT NA KOPU I DO 3 HILJADE EVRA: Ipak, stan možete kupiti za mnogo manje!

Pomenimo i to da je, kada je o kupovini na zajam reč, broj onih koji su kupili stambene nekretnine zaduživši se kod banaka približno isti, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Kaca's picture

Kaca

Pa ljudi nece kuce zato sto su skuplje za odrzavanje.

4 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd