Skip to main content
Košarkašice Katara povlače se sa Azijskih igara pošto im je zabranjeno da igraju mečeve sa hidžabima

NEREGULISANI PROPISI: Izgubile jer nisu htele da igraju bez hidžaba!

Foto: Reuters
Usled nedostatka direktiva Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), katarske reprezentativke odbile da nastupe na Azijskim igrama i izgubile službeno meč sa Mongolijom.

Ženska košarkaška reprezentacija Katara izgubila je službenim rezultatom od Mongolije na Azijskim igrama zato što igračice nisu htele da igraju bez hidžaba.

Portparolka Azijskih igara koje se održavaju u korejskom gradu Inčonu izjavila je da su organizatori bili prinuđeni na takav korak zbog međunarodnih pravila.

- Svetska košarkaška federacija (FIBA) nije dala nikakva uputstva, niti savete sudijama kako da ublaže pravila, koja na međunarodnim takmičenjima zabranjuju da se nosi oprema na glavi, umeci za kosu ili nakit - rekla je portparolka Ana Đihjun Ju.

FIBA je ovog meseca objavila da će dozvoliti igračicama da pokrivaju glavu u domaćim takmičenjima tokom probnog perioda u trajanju od dve godine.

- Pre takmičenja rečeno nam je da ćemo moći da nastupimo na mečevima noseći hidžabe. Međutim, organizatori Azijskih igara rekli su nam danas da nećemo moći da igramo ukoliko ih budemo nosili - rekla je reprezentativka ove zemlje Amal Mohamed a Mohamed.

Međunarodne sportske federacije različito su se odnosile prema ovom problemu, a većina je dozvolila nošenje hidžaba. Četverac skul Katara u sredu je veslao noseći ih i osvojio bronzanu medalju.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Dinastija's picture

Dinastija

U pravu su i oni i one, istina je negde tamo... ne znam, baš je situacija pipava.

3 | 1

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
17 Beograd