Skip to main content
hitna pomoć

NEZABELEŽEN SLUČAJ: Hitna pomoć odlazi kod devojke iz Kule gotovo svaki dan, EVO I ZAŠTO!

Foto: Srbija Danas
Hitna pomoć Doma zdravlja u Kuli ima pacijentkinju iz Sivca kod koje već tri godine interveniše skoro svaki dan.

Direktor Doma zdravlja dr Žarko Ševin kaže da je pregledao evidenciju u poslednjih 365 dana i utvrdio da su kod ove pacijentkinje u tom periodu ekipe Hitne pomoći bile u poseti 310 puta, a da je "statistika" ista i u prethodne dve godine. 

NAREDNIH DANA SLEDI NAM PAKAO: Evo kada nam stiže osveženje!

- Toliki broj intervencija kod jednog pacijenta ne postoji nigde u svetu. Razgovarao sam s kolegama, specijalistima urgentne medicine, da se ograniče odlasci kod ove pacijentkinje, ali odgovor je da ne smeju da rizikuju zbog mogućeg kobnog ishoda, jer žena boluje od hronične opstruktivne plućne bolesti sa astmom - kaže dr Ševin. 

Prema njegovim rečima, prečeste posete istom pacijentu opterećuju službu HP i remete njeno funkcionisanje, jer se može dogoditi da u istom trenutku pomoć zatreba nekom drugom bolesniku. 

BAKICA IZDOMINIRALA: Devojka je napala što joj zuri u tetovažu, pokajala se kad je čula odgovor

hitna pomoć
Foto: Srbija Danas

- Postoji i drugi aspekt problema, a to je da pacijentkinja svaki put dobija u venu lek koji širi bronhije i tako olakšava disanje, jer ona zove u pomoć zbog toga što se guši. Međutim, preterano intravensko davanje tog leka može biti opasno po život - napominje dr Ševin. 

Pacijentkinja iz Sivca ima tegobe koje, kako nam kažu lekari, spadaju u drugi red hitnosti za odlazak na teren. 

-Reč je o stanjima koja se moraju zbrinjavati u roku od pola sata. U konkretnom slučaju deluje se što brže zbog opasnosti da pacijentkinja zapadne u "status astmatikus", najteži klinički oblik astme, u kojem je gušenje ugrožava život - predočava dr Ševin.

Ovaj nezabeležen slučaj za Hitnu pomoć biće tema posebnog sastanka sa lekarima ove službe, rekao je direktor Doma zdravlja, koji je problem pokušao da reši i u razgovoru sa pacijentkinjom. 

- Upozorio sam je da je neumereno primanje leka u venu vrlo rizično, a ona je rekla: "Neka umrem!". Evidentno je da ne pije lekove koji su joj prepisani i da je redovno uzimanje terapije zamenila zvanjem Hitne pomoći - kaže dr Ševin.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd