fbpx
Skip to main content
razvod

NI U DOBRU, NI U ZLU: Dnevno se raspadne 10.000 brakova

Foto: Profimedia
Kineska poslovica glasi: "Bolje je srušiti deset hramova nego razrušiti jednu porodicu". Pre nekoliko decenija većina kineskih porodica pridržavala se ovog stava. Ali danas, statistika je krajnje poražavajuća: u Kini se svakodnevno raspadne desetak hiljada brakova, a razlozi su emotivne i finansijske prirode.

Prema podacima Ministarstva za građansku administraciju, 2013. godine zahtev za razvod predalo je više od 3,5 miliona parova, što je skoro 13 posto više nego u prethodnoj godini. Glavni uzrok većine razvoda u Kini, po nezvaničnoj statistici, predstavlja neverstvo supružnika.

Ljubavnica obavezna

U Kini je ljubavnica pitanje statusa. Ako je nema, činovnik na visokoj dužnosti ili biznismen postaje predmet podsmeha.

Egoistični jedinci

Još jedan ozbiljan razlog koji podriva osnove braka u Kini predstavlja politika "jedna porodica – jedno dete".  Ispostavilo se da jedinci u odraslom životu nisu u stanju da savladaju svoj egoizam i da pristanu na kompromise.

razvod
Foto: Profimedia

Svakom svoje

U Kini je 2011. godine uvedena nova pravna odredba - sva imovina koju je jedna strana stekla pre braka ili je kupljena novcem roditelja jednog od supružnika posle svadbe pripada onome ko je platio.

razvod
Foto: Profimedia

Dakle, imovina stečena u braku u Kini može se podeliti samo ako se dokaže da je kupljena novcem oba bračna druga. Zakon je usvojen kako bi se na minimum sveo broj brakova iz računa i kao posledica toga broj razvoda. Ipak, 20 posto od 3,5 miliona zahteva za razvod za prošlu godinu završilo se dugim sudskim sporovima, jer bivši supružnici nisu mogli mirno da podele imovinu.

Finansijski razlozi 

U proleće 2013. godine unete su ispravke u poresko zakonodavstvo prema kojima porodica koja prodaje jedan od svojih objekata nepokretnosti treba da plati 20 posto ovog iznosa kao porez na prodaju. U slučaju razvoda, svako od bivših supružnika registruje na sebe samo jedan objekat nepokretnosti i, ako ga prodaje, ne plaća ništa. Ova zakonska inicijativa kao posledicu ima povećanja broja razvoda iz računa - navode kineski mediji.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd