Skip to main content
Putin, Obama, Merkel, Kameron

LJUBAVNI TROUGAO: Evropa se već pomirila sa Putinom, samo ne sme da prizna Americi

Foto: Profimedia
Putin je bio u pravu kada je odlučio da u ovoj napetoj partiji globalnoj šaha može pobediti samo ako ostane krajnje pribran, odnosno ako ne poklekne pred provokacijama koje pozivaju na konfrontaciju.

Zna se koji su formalni razlozi zbog kojih su Rusiji od strane Evropske unije uvedene stroge ekonomske sankcije – vraćanje Krima i podrška proruskim grupama na istoku Ukrajine.

Teza o navodnoj ruskoj agresiji i želji za osvajanjem Evrope je posve promašena, a još jednom je razbijena ove nedelje za vreme trajanja međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, koji se poklopio sa posetom kineskog predsednika Republici Srbiji.

PITALI PUTINA ŠTA MISLI O TRAMPU I HILARI: Evo kako je ruski predsednik odgovorio!

Ove godine su se na forumu pojavila i brojna evropska lica, a Putin im je zauzvrat nudio zakopavanja ratnih sekira i povratak na ono što pokreće svet - ekonomiju.

Svojim nastupom Putin je još jednom potvrdio da itekako dobro zna da se upravlja u ovako velikim kriznim situacijama. Neko drugi na njegovom mestu danonoćno bi besneo zbog gomilanja NATO snaga u blizini ruskih granica, zbog neprestanog ponavljanja priča o "ruskoj pretnji Evropi", zbog potpune demonizacije svega što ima veze s Rusijom.

LAZANSKI O STRAHU ZAPADA: Iz Ečke će Rusi uz pomoć srpske pešadije, da napadnu američki štit!

Ali Putin nije takav državnik. Razmišlja uvek dugoročno i jako dobro poznaje potrebe i narav svog suparnika. U ovom slučaju njegov glavni suparnik su aktuelni predstavnici evropske vlasti. Oni vrše pritisak na njega, uvode Rusiji sankcije i nastoje da je po svaku cenu izoluju. Putin je, takođe, svestan dve istine koje se kriju iza ove agresije:

  • Takav agresivni stav, zbog ekonomskih stvarnosti, jednostavno ne može dugo da potraje i stoga je Rusiji najbolje naoružati se strpljenjem i trpeti udarce dok se suparnik ne izmori;
  • Agresivni stav Evrope nije autentičan tj. nije nastao u Evropi i samim time se Rusija može lakše prema njemu postaviti.

Ako evropska agresija prema Rusiji nije autentično evropska, odakle onda potiče? S druge strane Atlantika, naravno.

Rusija je postala jedno "veliko smetalo" za SAD i njene globalne planove jer za razliku od EU - koja je takođe po svim faktorima (trebala biti) sila - Rusija želi da igra po svojim pravilima zbog čega je "globalni problem" za SAD. Naime, EU će uvek biti tipična "ulizica" kada je reč o američkim planovima, što Rusija nije i odbija da postane.

Barak Obama i Angela Merkel
Foto: Profimedia

Kako se to održava na gore pomenutu neautentičnu evropsku agresiju protiv Rusije? Agresija je autentično američka, ne evropska, ali je bez Evrope je neizvodiva. Tako smo došli do Ukrajine.

Ukrajina je morala ostati most između Evrope i Rusije. Mudri ljudi su to isticali pre, za i nakon ukrajinske krize, no, niko nije imao puno sluha, nažalost.

ISTORIJA SE PONAVLJA: EU ista kao Jugoslavija pred raspad

Naime, a ponavljati je bitno jer se krucijalni detalji kao što je ovaj često zaboravljaju, ruske i EU diplomate već su uveliko radili na smirivanju tenzija između ukrajinske vlasti i opozicije u vreme kada je SAD dao "zeleno svetlo" za oružani ustanak u Kijevu i nasilno rušenje Janukoviča s vlasti.

A to nam govori šta? Da Evropa itekako dobro zna da ovde nije bilo tzv. "ruske agresije" već eventualno ruske snažne reakcije, a to nikako nije isto. Ista ta Evropa zna da ruska podrška za proruse u Donbasu nije početak "osvajanja Evrope".

Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland
Foto: Profimedia

Ruska pretnja - ona o kojoj se danas toliko govori - može postati stvarna samo kao iniciranje ruske reakcije. Drugim rečima, mir u Evropi je danas itekako moguć, potrebno je samo odustati od suludih planova vojnog okruženja Rusije, a ni na jednom od tih planova ne insistira sama Evropa, jer ti planovi, još jednom, nisu autentično evropski već su američki.

Putin je nekoliko godina bio na "testiranju", morao je jako dobro da pazi da nekom izjavom zaista ne ostavi dojam agresora koji preti. Nije to baš lako u situaciji kada tolika medijska sila radi na tome da svaku tvoju reč protumači kao pretnju. No, na kraju je uspeo i to je za Evropu jako dobro.

LAZANSKI: Treći svetski rat Zapada protiv Rusije počeo je mnogo pre Ukrajinske krize!

Videli smo na primeru Irana - koji je do pre koju godinu davao izjave koje su se itekako mogle protumačiti kao pretnje - da ekonomija zaista može stišati tenzije. Nakon što su strane diplomate i poslovni predstavnici počeli da posećuju Teheran, situacija se drastično smirila, a pre toga smo doslovno svakog dana čitali o Iranu kao o najvećoj pretnji miru u svetu. Ista stvar se može desiti i u odnosu prema Rusiji, ali taj korak mora napraviti Evropa. Putin je napravio puno kako bi im olakšao taj izbor, a izbor će im olakšati i ogromni gubici koje su nagomilali zbog sankcija prema Rusiji.

Putin na ekonomskom forumu 2016
Foto: Profimedia

Sada i u slučaju Rusije počinje da se dešava "iranski scenario".  Zapadne diplomate, funkcioneri, poslovni predstavnici i drugi relevantni akteri ponovno su vrlo često viđena klasa u Rusiji. Čak i šefovi američkih kompanija, kao što je ExxonMobil, pojavili su se ove nedelje u Sankt Petersburgu, uprkos  eksplicitnom savetu američke Vlade da ne odlaze tamo.

Putin je bio u pravu kada je odlučio da u ovoj napetoj partiji globalnoj šaha može pobediti samo ako ostane krajnje pribran, odnosno ako ne poklekne pred provokacijama koje pozivaju na konfrontaciju.

PALA GRČKA, PAŠĆE I ITALIJA: Putinovo uporište u EU i NATO raste iz dana u dan

Evropska politička i poslovna elita spremna je na pomirenje s Rusijom. Još to ne sme javno reći, zbog Amerike, ali daje znake da je spremna. Američka poslovna elita je takođe spremna, već potpisuje ugovore u Sankt Petersburgu. Ostala je još samo američka politička elita - ona je već polovično spremna na pomirenje.

Predstavnik poslovne struje, Donald Tramp, već je najavio kako želi normalizaciju odnosa s Rusijom - no, druga polovina, koja je stala iza Hilari Klinton - neće tek tako dozvoliti Rusiji da se izvuče iz omče koju su joj u jednom trenutku, barem im se tako sigurno činilo, već skoro stavili oko vrata.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Vanja's picture

Vanja

Nisam ni za ove a ni za one,zapaljiva retorika i kaznjavanje nikome nije donelo dobro,zakopavanje ratnih sekira je jedini nacin da kolektivno izadjemo iz rupe u koju samo upali.

0 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd