fbpx
Skip to main content
Nimbus e-Car

NIMBUS e-CAR: Pola VW, pola "Kjuriositi" (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
Automobil koji u mnogo čemu odskače od sadašnjice kreacija je Eduarda Galvanija.

Od svega po malo. Prava vizuelne eklektika odlikuje Nimbusov e-Car, sličan Volkswagenovom kombiju kog se svi sećamo, batiskafu, ali i čuvenom "Kjuriositiju", vozilo koje na površini Marsa sakuplja uzorke minerala za NASA.P

Iako je malčice simpatično nezgrapan na prvi pogled, Eduardo Galvani, dizajner e-Cara, veruje u svetlu budućnost svoje kreacije, u njen uticaj na budućnost automobizma.

- Što je auto moćniji i samostalniji, to je moćniji i samostalniji vozač u njemu - kaže Galvani.

Ispod karoserije od ugljeničnih vlakana i titianijuma smešteni su najsavremeniji sistemi. Od vaj-faja (Wi-Fi), pomerljivog ekrana i kontrolera od sedam cola, autopilotom koji će petoroma putnika omogućiti daleko opušteniju vožnju i vreme da uživaju u okolnom krajoliku, bio on Stari Grad ili Stara planina.

Nimbus e-Car
Foto: Youtube Printscreen

Bezbednosti je posvećena dužna pažnja, kako bi se razuverio početni skepticizam. Da, na prvu loptu rekli bismo da će se auto prevrnuti u prvoj krivini, ili da previše staklenih površina čini vozilo ranjivijim na proboj bilo čega što može da ozledi putnike, no to neće biti slučaj. Šest vazdušnih jastuka su tu da amortizuju situaciju u slučaju sudara, dok čvrstinu kabini daju snažni, titanijumski nosači krovne konstrukcije.

Konačno, kakav bi to futuristički automobil bio ako ga isključivo pokreće motor koji sagoreva fosilna goriva? Pokret će biti delo ekonomičnog hibridnog postrojenja u okviru kog deluje električni motor snage 180 "konja". Litijum-ionsku bateriju neprekidno dopunjuje mali motor koji sagoreva gorivo. Drugi izvori energije za bateriju su tzv. regenerativno kočenje i ploče na krovu koje sakupljaju sunčevu energiju. Zahvaljujući trojakom napajanju, e-Car će trošiti 1.3 litra na 100 km.

Ostaje samo najteži korak, ujedno i najvažniji, ali i najmanje izvestan. Serijska proizvodnja.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd