fbpx
Skip to main content
Beograd Knez Mihailova

Nova izložba Ðorđa Stanojevića u ULUS-u

BEOGRAD - Umetnik Ðorđe Stanojević predstaviće se od sutra u Galeriji ULUS izložbom "Ergonomija zemlje" koja je zamišljena kao jedinstvena ambijentalna celina, sačinjena od slika velikog formata i monumentalnih objekata.

Umetnik konceptualno definiše pojam "ergonomije", kao životnog obličja zemlje. Onog obličja od koga smo svi napravljeni i čiji životni impuls nosimo. On je specifičan umetnik na srpskoj likovnoj sceni, koji kao medijum za stvaranje koristi materijale iz prirode: zemlju, pruće, kreč, jod, stvarajući radove koji se formiraju putem dejstva sunca, vetra, snega...

Posmatranjem njihovog nastanka, on usmerava sile prirode i harmonizuje ih u umetničkom delu.

"Mi se usavršavamo na taj način što nam se stvari dešavaju, a ne tako što ih mi činimo” rekao je Džon Kejdž opisujući kako je svoje kompozicije pisao na način koji u njih uvodi zvukove iz okruženja. Stanojević sledi sličnu logiku, i to čini da bi u pokret stavio široki spektar međudejstava i procesa koji rezultuju nečim neočekivanim, navodi u katalogu kustos izložbe Stevan Vuković.

Šta god da je Stanojević postigao tokom neke od slikarskih seansi postajalo je podložno izmeni putem uticaja atmosferskih i drugih nepredvidivih okolnosti, koje su delovale na sliku u intervalu između tih seansi.

Stanojević (1974) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Danas je predavač na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC i Fakultetu pejzažne arhitekture Univerziteta u Beogradu.

Umetnik je osnivač i umetnički direktor "Nature & Art", projekta rezidencijalnih programa i predavanja posvećenih fenomenima odnosa između prirode i kulture, land art i site specific intervencijama u prostoru.

Osnovna tema njegove umetnosti je zemlja - kao teritorija, kao deo istorije, ali i energetski prostor. Reč je o angažovanom pristupu koji povezuje umetnost sa mnogim filozofskim i etičkim pitanjima.

Izložba u ULUS-ovoj galeriji će trajati do 15. aprila.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd