fbpx
Skip to main content
Ajlan Kurdi

NOVA TRAGEDIJA: Telo još jednog sirijskog deteta nađeno na turskoj obali (FOTO)

Foto: Profimedia
Telo utopljene četvorogodišnje sirijske devojčice nađeno je na obali Egejskog mora na zapadu Turske, javili su turski mediji, samo par nedelja nakon što su svet potresle fotografije sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, čije je telo takođe voda izbacila na plažu u Turskoj.

Beživotno telo devojčice, čiji identitet još nije utvrđen, pronađeno je na plaži u gradu Česme u pokrajini Izmir, nakon što je nedaleko odatle potonuo čamac koji je prevozio 15 Sirijaca do grčkog ostrva Hios, javila je agencija Anadolija.

Sa čamca na naduvavanje turska obalska straža je spasila preostalih 14 Sirijaca, među kojima osmoro dece, tako da je, kako se ispostavlja, devojčica jedina žrtva tog incidenta, navodi turska agencija, a prenosi AFP.

Uznemirujuće fotografije trogodišnjeg Ajlana, koji je početkom meseca doživeo sličnu sudbinu nakon što se prevrnuo i potonuo čamac koji je grupu Sirijaca prevozio do grčkog ostrva Kos, izazvale su burne emocije širom sveta i pritisle evropske lidere da pojačaju odgovor na izbegličku krizu.

Međutim, dve nedelje kasnije, države članice EU još nisu usaglasile način na koji će dočekati desetine hiljada izbeglica koje neprestano pristižu sa Bliskog istoka.

Turska obalska straža spasila preko 53.000 migranata, a njih 274 izgubilo život

Potpredsednik turske vlade Numan Kurtulmuš rekao je danas da je turska obalska straža spasila više od 53.000 migranata iz potonulih čamaca od početka godine, a da je oko 274 migranta izgubilo život u turskim vodama ove godine, u pokušaju da vodenim putem dođu do Grčke.

Izbeglice se poslednjih dana opredeljuju za prelazak preko kopnenih granica Turske sa Grčkom i Bugarskom kako bi izbegle putovanje preko mora, pošto je više od 2.600 ljudi izgubilo život u Mediteranu ove godine, podseća francuska agencija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd