fbpx
Skip to main content
Ford Focus RS 2016

NOVI FOCUS RS: Agresivan kao i pre, na putu nikad sigurniji (FOTO/VIDEO)

Foto: newspress.co.uk
Nakon juče otkrivenih fotografija, danas vam predstavljamo novog malog Amerikanca - Focus RS. U pitanju je treća generacija ovog modela koji će se isprva prodavati u SAD.

Pokretačku silu mu daje EcoBoost V4 motor zapremine 2,3 litra koji se nalazi i u Fordovom Mustangu 2015, a koji će imati snagu od 316 "konja". Prethodna generacija Focusa RS imala je više - 354 KS uz V5 motor, pa se može očekivati da proizvođač priredi i neke jače verzije.

Novost je pogon na sve točkove, pošto je prošla varijanta imala samo prednju vuču. Tako će Focus RS biti odvojen od Focusa ST (ima prednju vuču), a trebalo bi da bude makar u egalu, ako ne i bolji, od Volkswagenovog Golfa R. 

Ford Focus RS 2016
Foto: newspress.co.uk

Raspodelu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine obavljaće elektronski sistem u kvačilu koij snima situaciju 100 puta u sekundi. Teoretski, zadnjoj osovini je moguće maksimalno dodeliti 70 odsto momenta, a dalja raspodela prema zadnjim točkovima je takva da je svakom od njih moguće dodeliti svu dostupnu snagu. 

Krući amortizeri su tu da pojačaju vešanje, ali i prečage za sprečavanje prevrtanja, te gibnjevi koji se mogu podesiti kako za trku, tako i za kolovoz. U istom smeru su koncipirani sistem za pomoć u upravljanju, kao  kraća dužina gibnjeva. 

Ford Focus RS 2016
Foto: newspress.co.uk

Novi Focus RS ima petora vrata (prošli je imao troja), a sličnost sa prethodnom generacijom očuvana je na polju agresivnog dizajna. Tu su zjapeći usisnici napred, robusna bočna gazišta , spojler pozadi i dvostruka izduvna cev sa difuzorom.  

Kabinski prostor ispunjavaju Recaro sedišta napred, kožom presvučen volan, metalizirane pedale, te ekran koji reaguje na dodir od osam cola na kojem je dostupan Ford Sync interfejs. Merači na konzoli pokazuju i potisak u turbopunjaču, temperaturu ulja i pritisak ulja. Auto se može kupiti u četiri boje: azotno plava (Nitrous blue), stelt siva (Stealth gray), svecrna (Absolute black) i mraz bela (Frozen white).

Ford Focus RS 2016
Foto: newspress.co.uk

Zvanična prezentacija sledi 3. marta, na Ženevskom sajmu automobila. U prodaji će biti krajem ove ili od početka sledeće godine. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd