fbpx
Skip to main content
policijska kola

Novi sektor bezbednosti od januara

Foto: Srbija Danas
Srbija će od početka 2015. godine imati reformisan sektor bezbednosti, a pred poslanicima će se naći šest ključnih zakona iz ove sfere.

Poslanici će razmatrati izmene i dopune šest ključnih zakona - krovnog o osnovama službi bezbednosti, kao i o BIA, VBA i VOA, ali i o vojsci i policiji.

"Pred skupštinskim Odborom za kontrolu službi bezbednosti, na prvoj narednoj sednici, najverovatnije sledeće nedelje, naći će se predlog grupe poslanika i stručnih službi Odbora, o institucijama u sektoru bezbednosti i promeni njihove nadležnosti", potvrdio je Momir Stojanović, predsednik Odbora.

Stojanović je rekao i da Odbor može da izmeni ili dopuni predlog, a ako ga usvoji, on će kao inicijativa biti upućen predsedniku i premijeru.

"Ukoliko i oni prihvate, predlog ide na javnu raspravu, posle čega će se pokrenuti procedura za usvajanje odgovarajuće zakonske regulative", dodao je Stojanović.

On je objasnio i da je cilj izmena bolja koordinacija službi u sektoru bezbednosti, veća efikasnost i sistematski uređena oblast unutrašnje i spoljašnje kontrole.

Novosti su i ranije pisale da bi izmene dosadašnjih zakonskih rešenja podrazumevale objedinjavanje obaveštajne komponente BIA i VBA u jedinstvenu Obaveštajnu agenciju Republike Srbije, objedinjavanje kontraobaveštajnog segmenta BIA i VBA u Kontraobaveštajnu agenciju i formiranje Republičkog istražnog biroa, čije će jezgro biti SBPOK, izdvojen iz Uprave kriminalističke policije. Na čelu te tri službe bio bi Biro za koordinaciju službama bezbednosti, s drugačijom organizacijom od postojeće.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd