fbpx
Skip to main content
Grafit o spijuniranju telefonskih razgovora

NSA se našla pred sudom zbog kršenja privatnosti

Foto: Reuters
Neimenovana telefonska kompanija pokušala je u januaru da se odupre zahtevu Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) da priloži podatke o klijentima.

Krajem januara, telefonska kompanija - čiji su naziv i opšte informacije precrtani u dokumentu - podnela je peticiju sudu u kome osporava nalog Agencije, saznaje se iz dokumenata sa kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti.

Posmatrači veruju da je to prva direktiva Agencije kojoj je neka telefonska kompanija pokušala da se odupre. Savezni sudija napisao je prošle godine da nijedna telefonska kompanija nije odbila zahtev Agencije u vezi njenog programa za prikupljanje metapodataka iz američkih telefona, što joj dozvoljava član 215. Patriotskog akta.

Kompanija je protest zasnovala na sudskoj presudi sudije Ručarda Leona u kojoj on kaže da je prikupljanje metapodataka sa američkih telefona verovatno neustavano.“Verujem da prikupljanje i analiza većine metapodataka iz telefona skoro sigurno krši razumna očekivanja privatnosti”, napisao je Leon.

Pošto je zakonitost programa Agencije u pitanju, telefonska kompanija je nastojala da obori odluku Agencije dok se istovremeno pridržavala njenih zahteva, očekujući odluku suda. Ipak, 20. marta sud je odbio molbu kompanije i naredio joj da se povinuje zahtevu Agencije.

Program prikupljanja metapodataka je glavni izvor kontraverzi od kada je bio predmet prvog curenja informacija koje su dolazile iz dosijea tajnih dokumenata koje je novinarima dostavio Edvard Snouden.

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je od Kongresa da usvoji zakon kojim se kolekcija metapodataka oduzima od Agencije za nacionalnu bezbednost i umesto toga ostavlja na čuvanje kompanijama u kojima je nastala.

(RT)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd