fbpx
Skip to main content
Barak Obama

Obama: Novi vazdušni udari na Irak, ako bude neophodno

Foto: Profimedia
VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama najavio je mogućnost nastavka vazdušnih udara na džihadiste u severnom, kurdskom delu Iraka, ako bude neophodno.

On je u svom nedeljnom obraćanju rekao da je odobrio vazdušne udare u Iraku kako bi zaštitio američke državljane u gradu Erbil, na severu te zemlje.

Juče su američki avioni bombardovali artiljerijske položaje pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država koja je okupirala deo Iraka. Tada je iz Pentagona saopšteno da su "eliminisani teroristi".

Mada je ponovio da neće dozvoliti da SAD budu ponovo umešane u rat u Iraku i da američke trupe neće biti poslate u tu zemlju, Obama je naglasio da "teroristima" ne treba dozvoliti da imaju sklonište sa kojeg mogu da napadnu SAD.

"Mi ćemo zaštiti naše državljane", rekao je Obama.

On je potvrdio da je odobrio obezbeđivanje pomoći kako bi se pomoglo hiljadama civila koji su od ekstremista pobegli iz grada Sidžar.

"Hiljade, možda desetine hiljada muškaraca, žena i dece pobegli su u planine i nemaju vode i hrane. Pomoć koju smo obezbedili omogućiće im da prežive", rekao je Obama.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd