fbpx
Skip to main content
Protest protiv obrezivanja devojčica

ZASTRAŠUJUĆE OBREZIVANJE DEVOJČICA: I dalje praksa u Egiptu!

Foto: Profimedia
Prvi put će biti suđeno lekaru koji je sproveo operaciju odstranjivanja genitalnih organa u Egiptu, nakon smrti trinaestogodišnje devojčice prošle godine. Njen otac, koji je doveo u kliniku, takođe će biti optužen.

Suhair al Bata je umrla tokom brutalnog letnjeg rituala odstranjivanja ženskih genitalnih organa. U Egiptu i dalje postoji duboko ukorenjeno verovanje i tradicija koji podržavaju ovu surovu proceduru, prenosi BBC.

Još 2008. ova praksa je zabranjena zakonom, ali se i dalje naširoko primenjuje u Egiptu, zemlji u kojoj je stopa praktikovanja ovog rituala najveća.

Preko 90% žena mlađih od 50 godina je iskusilo ovu proceduru, prema izveštaju vlasti.

Odstranjivanje svih ili delova spoljnih genitalija čini se u ime propagiranja nevinosti. Neki roditelji vide ovo kao religijsku dužnost, bez obzira na zabranu, postavljenu od strane vodećeg religijskog autoriteta u Egiptu, Velikog Muftije.

Obično se primenjuje na devojčicama starosti između 9 i 13 godina, ali žrtve su i mlađe devojčice, od 6 godina, kako prenose aktivisti koji se bore protiv ovog običaja! Oni kažu da postoje i nepotvrđeni izveštaji o novorođenim bebama na kojima je praktikovan ritual.

Danas čak 70% lekara praktikuje 'žensko obrezivanje' u Egiptu, što predstavlja veliki problem, prema rečima Filipa Duamela, iz UNICEF odseka za decu. To se smatra bezbednijom metodom, ali nije nešto što se uči na studijama medicine.

Osuđeni doktor Halava
Foto: Profimedia

Doktor Halava, koji je sproveo operaciju, nije priznao da je izvršio ovu proceduru, već da je samo lečio devojčicu od bradavica na genitalijama. Njemu će biti suđeno, kao i devojčicinom ocu koji ju je doveo u privatnu kliniku.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd