fbpx
Skip to main content
Glasačka kutija

ODBIJENE ŽALBE: "Mađarski pokret" i Zaharijeva lista neće biti na izbornim listićima

Foto: Profimedia
Upravni sud odbio je sve žalbe podnete na rešenja Republičke izborne komisije.

Među listama čiji su prigovori odbačeni su „Mađarski pokret“, „To smo mi – prirodni pokret“ Vladimira Zaharijeva i „Građani i građanke Srbije“ i oni se neće naći na glasačkim listićima.

Odluka suda danas će biti zvanično objavljena.

Predsednik RIK Dejan Đurđević potvrdio je ova saznanja.

- U trci ostaje 20 lista i štampanje listića već je u poodmakloj fazi. Danas se šalju listići za biračka mesta u inostranstvu, a u sredu počinje distribucija glasačkih listića za mesta u Srbiji.

Inače predstavnici pokreta koji su odbijeni žalili su se na to što im je RIK odbio liste uz obrazloženje da nisu ispunile uslove za učešće na izborima.

Njihov argument bio je, da je na RIK-u da samo konstatuje da liste imaju overene potpise, a ne i da utvrđuje da li su pečati falsifikovani ili ne.

RIK je još u subotu dostavio sudu svu dokumentaciju vezanu za sporne liste, a sud je imao 48 sati da odluči o njihovim žalbama.

izbori
Foto: Profimedia

Laslo Varga, iz Mađarskog pokreta, kaže da je RIK, kada je predana njihova lista, saopštio da je 200 potpisa nevažeće.

- Sutradan predali smo duplo više novih potpisa. Tek nakon toga ustanovljeno je da imamo neke falsifikovane. Tada su istekli svi rokovi u okviru kojih smo mogli da reagujemo. Sa druge strane prihvaćena je lista Republikanske stranke i pored falsifikata, a liste koje su predate pre nego što su otkriveni falsifikati uopšte nisu ni proveravane. Mi nemamo mogućnost da ustanovimo da li su pečati falsifikovani i jedino što tražimo su isti aršini za sve.

PS: Pajtić zna da Beograd na vodi predstavlja kraj za DS

I Vladimir Zaharijev poručuje:

- Sve smo radili po zakonu i da je pravde bili bismo na listi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd